TOTAL översättningsbyrå

WordPress 7 bästa sajtkartpluggar för flerspråkiga webbplatser

Innehållsförteckning

Webbplatskartor, eller sajtkartor, är en viktig funktion för alla WordPress-webbplatser eftersom de hjälper sökmotorer (och potentiellt mänskliga besökare) att upptäcka din webbplats innehåll och förstå strukturen på den.

I WordPress 5.5, som släpptes i augusti 2020, lade WordPress till en kärnfunktion för att skapa en XML-webbplatskarta för din webbplats. Men många föredrar fortfarande att använda ett webbplatskarttillägg för WordPress eftersom det ger dig mer kontroll över webbplatskartfunktionaliteten på din webbplats.

I det här inlägget har vi sammanställt en lista över de sju bästa webbplatskarttilläggen för WordPress – varav de flesta har en funktionell gratisversion.

Utöver att dela information om dessa tillägg täcker vi också kort annan viktig information om WordPress-webbplatskartor, inklusive skillnaderna mellan XML-webbplatskartor och HTML-webbplatskartor och fördelarna med att använda ett webbplatskarttillägg istället för den centrala WordPress-funktionen.

XML-webbplatskarta kontra HTML-webbplatskarta: Vilken vill du ha?

Innan vi kommer till webbplatskarttilläggen är det av största vikt att du förstår skillnaderna mellan XML-webbplatskartor och HTML-webbplatskartor:

 • XML-webbplatskartor – dessa ger en fullständig karta över din webbplats innehåll till sökmotorer. Mänskliga besökare kommer aldrig att se den på din vanliga webbplats.
 • HTML-webbplatskartor – dessa är främst utformade för att hjälpa mänskliga besökare att navigera på din webbplats. De kan också ha en sekundär fördel genom att hjälpa sökmotorer att genomsöka din webbplats, men det primära fokuset är på mänskliga besökare.

Varje enskild webbplats behöver en XML-webbplatskarta eftersom det hjälper sökmotorer att förstå din webbplats innehåll, vilket är anledningen till att den centrala WordPress-funktionen skapar en XML-webbplatskarta för din webbplats.

Men att skapa en HTML-webbplatskarta är 100 % valfritt och många webbplatser erbjuder idag inte en HTML-webbplatskarta.

I det här inlägget fokuserar vi främst på WordPress-webbplatskarttillägg som hjälper dig att arbeta med din webbplats XML-webbplatskarta.

Varför använda WordPress webbplatskarttillägg framför den inbyggda funktionen?

Som vi nämnde ovan lade WordPress till en central funktion för XML-webbplatskartor i version 5.5, som släpptes i augusti 2020.

Så, om WordPress redan erbjuder en inbyggd funktion för XML-webbplatskartor, varför skulle du behöva installera ett separat webbplatskarttillägg på din webbplats?

Här är några anledningar till varför du kanske vill ha ett dedikerat WordPress XML-webbplatskarttillägg…

Stöd för fler innehållstyper

För att mer fullständigt organisera din webbplats innehåll och ge användbar information till Google kan du skapa dedikerade webbplatskartor för vissa innehållstyper som bilder, videor etc.

Till exempel, om video är en viktig del av din webbplats, säger Google: ”Att skapa en webbplatskarta för video är ett bra sätt att hjälpa Google att hitta och förstå videoinnehållet på din webbplats, särskilt innehåll som nyligen lagts till eller som vi kanske inte annars upptäcker med våra vanliga genomsökningsmekanismer. Google rekommenderar att du använder webbplatskartor för videor.”

Den centrala WordPress-webbplatskartfunktionen låter dig inte skapa en dedikerad videowebbplatskarta, men några av WordPress-webbplatskarttilläggen på den här listan gör det.

Utöver videor kan du också skapa separata webbplatskartor för bilder och nyheter (om du vill listas i Google News). Så här säger Google om dessa webbplatskartor:

 • Webbplatskartor för bilder – ”Webbplatskartor för bilder är ett bra sätt att berätta för Google om andra bilder på din webbplats, särskilt de som vi kanske inte annars hittar”
 • Nyhetswebbplatskartor – ”Om du är nyhetsutgivare kan du använda nyhetswebbplatskartor för att berätta för Google om dina nyhetsartiklar och ytterligare information om dem… att skapa en separat webbplatskarta bara för dina nyhetsartiklar kan möjliggöra bättre spårning av ditt innehåll i Sök via Sökkonsolen”

Mer kontroll över innehållsundantag

Du kanske har något innehåll som du inte vill ska inkluderas i din webbplatskarta.

Ett dedikerat webbplatskarttillägg kan låta dig utesluta det innehållet, medan den centrala webbplatskartfunktionen inte erbjuder ett alternativ för detta.

Vanligtvis får du alternativ för att utesluta enskilda innehållsdelar, innehållskategorier, hela inläggstyper och så vidare.

Stöd för HTML-webbplatskartor

Återigen, den centrala WordPress-funktionen skapar enbart en XML-webbplatskarta.

Så om du också vill skapa en HTML-webbplatskarta, vill du definitivt ha ett dedikerat WordPress HTML-webbplatskarttillägg för att hjälpa dig med det.

Hur man väljer det bästa webbplatskarttillägget för WordPress

Här är några snabba tips som hjälper dig att välja det bästa WordPress-webbplatskarttillägget för dina webbplatser:

Typ av webbplatskarta

Medan vissa tillägg stöder både XML-webbplatskartor och HTML-webbplatskartor, kommer andra bara att fokusera på en enda typ av webbplatskarta.

Stöd för innehåll

För XML-webbplatskartor letar du kanske efter stöd för specifika typer av innehåll. Till exempel, om video är en viktig del av din strategi, vill du ha en plugin som låter dig skapa en videowebbplatskarta. Och om du är en nyhetsutgivare vill du definitivt kunna skapa en dedikerad nyhetswebbplatskarta.

Flerspråkiga integrationer

Om du skapar en flerspråkig webbplats vill du se till att ditt valda översättningstillägg kan hjälpa dig att skapa en flerspråkig XML-webbplatskarta.

Omfattning av funktionalitet

Många av dessa tillägg är SEO-fullservicetillägg som också inkluderar webbplatskartfunktionalitet. För de flesta webbplatser är detta det bästa alternativet. Du kan dock också hitta fristående webbplatskarttillägg som bara fokuserar på XML- och/eller HTML-webbplatskartor, utan några andra SEO-funktioner.

De sju bästa WordPress webbplatskarttilläggen

Nu när du bättre förstår WordPress webbplatskartor och varför du kanske vill använda ett dedikerat WordPress webbplatskarttillägg, låt oss titta närmare på de bästa alternativen.

1. Yoast SEO

Yoast SEO är WordPress populäraste SEO-tillägg. Det hjälper dig att implementera en rad olika funktioner för att öka din webbplats ranking, inklusive robust stöd för XML-webbplatskartor.

Viktiga funktioner (gratisversion):

 • Skapar separata webbplatskartor för inlägg, sidor, kategorier och författare
 • Inkluderar bilder i webbplatskarta
 • Tar automatiskt bort innehåll från webbplatskartan om du markerar det som noindex
 • Lägger till senast ändrad egenskap

Viktiga funktioner (betald version):

 • Webbplatskartor för video
 • Webbplatskartor för nyheter

Pris: Yoast SEO har en gratis version på WordPress.org som kommer att vara tillräcklig för de flesta webbplatser. Om du vill ha webbplatskartor för video eller webbplatskartor för nyheter måste du köpa Yoast SEO Premium.

2. Rank Math

Rank Math är ett annat allround SEO-tillägg som snabbt växer i popularitet och är nästan lika välkänt som Yoast SEO. Förutom alla andra SEO-funktioner som den erbjuder, har Rank Math också robust stöd för WordPress-webbplatskartor.

Förutom att skapa en anpassningsbar XML-webbplatskarta erbjuder Rank Math också ett verktyg för att skapa en HTML-webbplatskarta för din webbplats.

Viktiga funktioner (gratisversion):

 • Möjlighet att inkludera bilder i din befintliga XML-webbplatskarta
 • Välj vilka inläggstyper som ska inkluderas i din webbplatskarta, inklusive stöd för anpassade inläggstyper
 • Välj vilka taxonomier som ska inkluderas i webbplatskartor
 • Tar automatiskt bort innehåll från webbplatskartan om du markerar det som noindex
 • Möjlighet att skapa en HTML-webbplatskarta – placera den manuellt med en kortkod eller skapa en dedikerad sida

Viktiga funktioner (betald version):

 • Webbplatskartor för video
 • Webbplatskartor för nyheter

Pris: Rank Math har en gratis version på WordPress.org som kommer att vara tillräcklig för de flesta webbplatser. Om du vill ha tillgång till möjligheten att skapa webbplatskartor för video och/eller webbplatskartor för nyheter måste du köpa Rank Math Proför användning på ett obegränsat antal personliga webbplatser.

3. XML Sitemap Generator for Google

Medan de tidigare två tilläggen är fullständiga SEO-tillägg med stark webbplatskartfunktionalitet, är XML Sitemap Generator for Google-tillägg specifikt inriktad på enbart XML-webbplatskartor.

Det hjälper dig att skapa en mängd olika typer av webbplatskartor och det är 100 % gratis. Så om du vill kunna skapa en video- och/eller nyhetswebbplatskarta utan att behöva betala för ett premiumtillägg kan detta vara ett bra alternativ att överväga.

Viktiga funktioner:

 • Webbplatskartor för innehåll, inklusive inlägg och sidor samt fullt stöd för anpassade inläggstyper
 • Webbplatskartor för video
 • Webbplatskartor för nyheter
 • Regler för att inkludera och/eller utesluta visst innehåll
 • Alternativ för att justera frekvens och prioritet
 • Inkludera sidor manuellt i din webbplatskarta (t.ex. om du skapade en separat sida som inte använder WordPress)
 • Möjlighet att anpassa webbplatskartans adress
 • Meddela automatiskt sökmotorer när du publicerar ett nytt inlägg

Pris: XML Sitemap Generator for Google är 100 % gratis.

4. WP Sitemap Page

Medan de tidigare tilläggen främst är inriktade på att skapa XML-webbplatskartor, fokuserar WP Sitemap Page istället på att hjälpa dig att skapa en HTML-webbplatskarta.

Om du specifikt vill ha en lösning för att automatiskt skapa en HTML-webbplatskarta kan detta vara ett bra alternativ att använda.

Viktiga funktioner:

 • Skapa automatiskt en HTML-webbplatskarta över en del av/allt ditt innehåll
 • Använd dynamiska taggar för att styra visningen av dina HTML-webbplatskartlänkar
 • Exkludera innehåll efter specifika sidor, inläggstyper, taxonomier och mer
 • Bädda in din HTML-webbplatskarta med en kortkod
 • Använd kortkodsparametrar för att endast inkludera specifikt innehåll – du kan filtrera efter inläggstyp, kategori, tagg, författare och mer

Pris: WP Sitemap Page är 100 % gratis.

5. All In One SEO

Som namnet antyder är All In One SEO ett annat SEO-tillägg i samma anda som Yoast SEO och Rank Math. Förutom alla dess andra SEO-funktioner erbjuder All In One SEO detaljerat stöd för WordPress-webbplatskartor.

Liksom Rank Math kan All In One SEO hjälpa dig att skapa både en anpassningsbar XML-webbplatskarta, samt en HTML-webbplatskarta.

Viktiga funktioner (gratisversion):

 • Välj vilka inläggstyper som ska inkluderas i din webbplatskarta, inklusive anpassade inläggstyper
 • Inkludera bilder i din webbplatskarta
 • Välj vilka taxonomier som ska inkluderas i din webbplatskarta
 • Möjlighet att inkludera datum- och författararkiv i webbplatskarta
 • Lägg till externa sidor manuellt utanför din WordPress-webbplats
 • Manuellt utesluta specifika inlägg/sidor eller innehåll i vissa kategorier
 • Ta automatiskt bort innehåll från webbplatskartan om du markerar det som noindex
 • Möjlighet att skapa en HTML-webbplatskarta – du kan ställa in en dedikerad sida eller manuellt bädda in den med en block-, kortkods-, widget- eller PHP-funktion

Viktiga funktioner (betald version):

 • Webbplatskartor för video
 • Webbplatskartor för nyheter (inklusive en dedikerad Google News-integration)

Pris: All In One SEO har en gratis version på WordPress.org som kommer att vara tillräcklig för de flesta webbplatser. Om du vill ha tillgång till möjligheten att skapa webbplatskartor för video och/eller webbplatskartor för nyheter måste du köpa All In One SEO Pro-licensen.

6. XML Sitemap & Google News

Till skillnad från de andra tilläggen som erbjuder ett allsidigt tillvägagångssätt för XML-webbplatskartor, är XML Sitemap & Google News-tillägget specifikt inriktat på att hjälpa dig att skapa en XML-webbplatskarta för nyhetsinnehåll som följer Google News Sitemap-protokollet.

Om du letar efter ett gratis sätt att skapa en Google News-kompatibel webbplatskarta kan det vara ett bra alternativ. Men om du vill ha ett mer allsidigt webbplatskartverktyg bör du välja en annan plugin.

Viktiga funktioner (gratisversion):

 • Skapa en särskild webbplatskarta som följer Google News-protokollet
 • Välj vilken inläggstyp som ska inkluderas i Google News webbplatskarta (premiumversionen stöder flera inläggstyper)
 • Begränsa webbplatskartan till specifika kategorier
 • Pinga Google News manuellt eller automatiskt och för en logg över alla åtgärder och svar

Viktiga funktioner (betald version):

 • Inkludera anpassade inläggstyper i Google News webbplatskarta
 • Lägg till sökord i din webbplatskarta
 • Lägg till stock tickers i din webbplatskarta

Pris: Tillägget har en gratis version som bör fungera för de flesta webbplatser. Det finns också en avancerad version som stöder flera inläggstyper, sökordstaggar, stock tickers och en pinglogg.

7. SEOPress

Slutligen har vi SEOPress, ett annat allt-i-ett-tillägg med stark webbplatskartfunktionalitet. Liksom Rank Math och All In One SEO kan det hjälpa dig att arbeta med både XML- och HTML-webbplatskartor.

Viktiga funktioner (gratisversion):

 • Välj vilka inläggstyper som ska inkluderas i webbplatskartan
 • Välj vilka taxonomier som ska inkluderas i din webbplatskarta
 • Tar automatiskt bort innehåll från webbplatskartan om du markerar det som noindex
 • Skapa en bildwebbplatskarta
 • Möjlighet att lägga till en författarwebbplatskarta
 • Möjlighet att skapa en HTML-webbplatskarta som du kan bädda in var som helst med ett block eller en kortkod

Viktiga funktioner (betald version):

 • Google News XML-webbplatskarta
 • Webbplatskarta för video

Pris: SEOPress har en gratis version på WordPress.org som kommer att vara tillräcklig för de flesta webbplatser. Om du vill ha tillgång till möjligheten att skapa webbplatskartor för video och/eller webbplatskartor för nyheter behöver du premiumversionen för användning på ett obegränsat antal webbplatser.

Skapa din sajtkarta för WordPress redan idag

Ända sedan WordPress 5.5 i augusti 2020 har WordPress erbjudit en inbyggd XML-webbplatskartfunktion. Men många webbansvariga föredrar fortfarande att använda dedikerade webbplatskarttillägg eftersom de ger dig mer kontroll och funktionalitet.

I stort sett alla WordPress SEO-tillägg kommer att ha en flexibel webbplatskartfunktion, men du kan också hitta dedikerade WordPress-webbplatskarttillägg för XML- och/eller HTML-webbplatskartor.

error:
TOTAL
Search