TOTAL översättningsbyrå

Vett och etikett i Korea

Innehållsförteckning

Människorna

Korea är ett av de mest homogena länderna i världen, både etniskt och språkligt sett. Det har sin egen kultur, språk, klädstil och kök, separerat från och annorlunda än dess omgivande länder. Hårt arbete, trofasthet mot företaget och blygsamhet är koreanska karaktärsdrag. De är stolta över sin traditionella kultur och sina moderna ekonomiska framgångar. Utbildning värderas högt som en väg mot status, pengar och framgång.

Att mötas och att hälsa

Bugningen är den traditionella koreanska hälsningen, dock ofta ackompanjerad av ett handslag när det gäller män. För att visa respekt när du skakar hand, stöd din högra underarm med din vänstra hand.

Koreanska kvinnor nickar ofta lätt och brukar inte skaka hand med västerländska män. Västerländska kvinnor kan sträcka ut handen till koreanska män.

Buga när du tar avsked. Yngre personer vinkar (rör sin arm från sida till sida).

Namn och titlar

Det anses som väldigt oartigt att tilltala en korean med hans eller hennes förnamn. Tilltala koreaner med korrekt professionell titel tills du blir specifikt inbjuden av din värd eller kollega att använda deras förnamn.

Amerikaner bör tilltala en korean med Mr., Mrs., Miss + efternamn. Tilltala dock aldrig en högt uppsatt person eller överordnad på detta sätt.

Koreanska namn är motsatsen till västerländska namn med efternamnet först, följt av det tvådelade förnamnet. Det första av de två förnamnen delas av alla i samma generation i familjen och det andra är individens förnamn. Exempel: Familj + delat förnamn + förnamn = Lee Dong Sung. Dong Sung är individens förnamn. Tilltala honom med Mr. Lee eller Lee Sonsaengnim (vilket betyder ”lärare”).

Kroppsspråk

Koreaner anser det som ett personligt övergrepp att bli vidrörd av någon som inte är en släkting eller nära vän. Undvik beröring eller ryggdunkningar när det gäller koreaner.

Direkt ögonkontakt mellan lägre och högre affärsmän bör undvikas. Detta anses som oartigt eller till och med en utmaning.

Korsa inte benen eller sträck ut dem framför dig. Håll dina fötter på marken, aldrig på ett bord eller en stol.

Överräck och ta emot föremål med din högra hand (stödd av den vänstra vid handleden eller underarmen) eller med båda händerna.

För att få någons uppmärksamhet, sträck ut armen med handflatan nedåt och vifta med fingrarna. Peka aldrig med pekfingret.

Företagskultur

Koreaner förväntar sig att västerlänningar är punktliga vid sociala tillställningar och affärsmöten. Ring om du är försenad. Dock kan du själv få vänta upp till en halvtimme. Det är inte ett tecken på avsaknad av respekt, utan reflekterar vilken tidspress koreanska chefer lever under.

Professionella personer som möts för första gången utbyter i regel visitkort. Överlämna ditt kort och ta emot din kollegas kort med båda händerna.

Att bygga upp förtroende och relationer är vitalt för att skapa en framgångsrik affärsrelation. Detta kräver tålamod. Koreaner föredrar att göra affärer med personer de känner.

Det första mötet sker i syfte att etablera ett förtroende, så affärer bör inte diskuteras. Var formell under möten tills den koreanska delegationen slappnar av.

Förhandlingar är i regel utdragna och kräver flera resor. Var förberedd på att affärsmöten kan dra ut på tiden långt utöver vanlig kontorstid.

Koreaner börjar i regel förhandlingarna på en orimlig nivå men är redo att kompromissa. Koreaner är tuffa förhandlare och beundrar en bestämd, påstridig förhandlare, men avhåller sig ifrån att vara för aggressiva.

En lång och djup bugning från koreaner vid slutet av ett möte, indikerar att mötet var framgångsrikt. En snabb, kort bugning kan betyda att man är missnöjd med mötet. Skicka ett mötesprotokoll som beskriver alla diskussioner och överenskommelser till din koreanska motpart efter att du lämnar Korea. Gör flera besök under förhandlingarna och efter att affärssamarbetet har etablerats.

”Ja” betyder inte nödvändigtvis ”ja”. Koreaner undviker att säga nej. Försök att formulera frågor på ett sätt som inte kräver att man svarar ja eller nej. Exempel: Istället för att säga ”Kan vi skriva under avtalet innan nästa fredag?”, säg ”Vilket är det tidigaste datumet som vi kan förvänta oss att skriva under detta avtal?”.

Måltider och underhållning

En gemensam måltid är vital för att bygga upp vänskap som leder till förtroende. Dina affärsframgångar är direkt relaterade till dina sociala relationer.

Servera inte dryck till dig själv, men erbjud att servera andra. Det är vanligt att byta glas och fylla på till varandra. Att neka är en förolämpning. Kvinnor fyller på drycker till män, men aldrig till en annan kvinna. En kvinna kan fylla på dryck till sig själv. Lämna lite dryck i ditt glas om du inte vill ha påfyllning.

Varhelst du ser en skylt där det står ”Ingen dricks”, bör du inte lämna dricks. Koreaner anser att dricks är förolämpande, dock börjar man förvänta sig dricks i västerländska hotell.

Tillåt alltid din värd att anvisa din placering vid bordet. Hedersplatsen är den plats som är mitt emot ingången. Om du placeras på hedersplatsen, är det artigt att protestera en smula.

Koreaner tycker inte om att prata för mycket under måltider. Perioder av tystnad är vanliga och uppskattade under en måltid. Måltiden sker i regel innan socialt samkväm på en middagsbjudning.

Det är artigt att överräcka eller ta emot mat eller dryck med din högra hand medan din vänstra hand stöder din underarm/handled.

Personen som bjuder in betalar notan för alla närvarande. Dock är det artigt att erbjuda sig att betala. När två personer äter tillsammans, betalar i regel den yngre personen för den äldre.

Var redo att sjunga ett karaokenummer efter måltiden, oavsett vilken typ av sångröst du har. Alla sånger är acceptabla, så länge du sjunger med känsla.

Efter måltiden kan det hända att värden bjuder sina gäster att följa med ut på en drink. Tacka inte nej.

Klädsel

Koreaner klär sig väl, och du bör klä dig på liknande vis för att visa din respekt. En formell kostym och slips passar nästan alltid. Koreaner klär upp sig för aktiviteter ute på stan, särskilt i Seoul.

Kvinnor klär sig diskret. Var förberedd på att sitta på golvet. Undvik strama, trånga skjortor.

Gåvor

Gåvor är mycket vanliga i Korea. Överräck och ta emot en gåva med båda händerna. Man öppnar normalt inte en present i givarens närvaro.

Svara med en gåva med motsvarande värde när du får en gåva från din koreanska kollega. Koreaner tycker om regionala amerikanska gåvor och indianska/västerländska prydnadsföremål.

Slå in din gåva på ett trevligt sätt. Klara färger föredras för inslagning av presenter. Gula och röda eller gröna ränder är en traditionell koreansk design för omslagspapper. Undvik att slå in presenter i mörka färger eller röd färg.

När du är inbjuden till någons hem, ta alltid med en liten gåva till värdinnan. Ge: liten gåva, sötsaker, bakverk, kakor, blommor, frukt. Ge inte alkohol till en kvinna.

Det är vanligt att byta gåvor vid det första affärsmötet. Låt värden överlämna sin gåva först.

Ge: alkohol (whiskey av hög kvalitet), frukt, skrivbordstillbehör, små minnesföremål, gåvor från Frankrike eller Italien (vilket ofta indikerar status).

Ge inte: dyra gåvor (koreaner kommer att känna sig tvingade att svara med en gåva av liknande värde), knivar eller saxar (de symboliserar att ”klippa av” en relation), gröna huvudbonader, gåvor med röd text (symboliserar död) eller gåvor som består av fyra föremål (symboliserar död).

Hjälpsamma råd

Använd aldrig ord som ”snubbe”, ”typ”, ”den där mannen” eller ”denna man”. Detta anses som förolämpande.

Koreaner är inte kineser. De skiljer sig från andra asiater gällande mat, språk och kultur.

Förvänta dig att koreaner ställer personliga frågor. Detta ses som att visa ett artigt intresse för ditt liv.

Protestera mot komplimanger. Säg inte ”tack”. Det är oartigt och visar en avsaknad av ödmjukhet.

Förvänta dig aldrig att koreaner erkänner att de inte vet svaret på en fråga. De kan ge ett felaktigt svar eller ge ett svar som de tror att du vill höra för att få dig att känna dig nöjd eller för att rädda ansiktet.

Prata inte om koreaner eller deras vanor eller kultur inom hörhåll av en korean, även om du säger positiva saker. Prata inte politik.

Speciellt för kvinnor

Utländska kvinnor kan ha svårigheter att göra affärer i Korea. Även om kvinnor börjar bli mer accepterade inom den koreanska affärsvärlden, så föredrar koreanska män i regel att förhandla med män.

Koreanska kvinnor skakar sällan hand. En västerländsk kvinna kan sträcka ut sin hand till en koreansk man, men bör inte göra det till en koreansk kvinna.

Utländska affärskvinnor bör alltid uppträda elegant, förfinat och mycket ”feminint”. Att skratta och tala högljutt uppskattas inte.

Generellt bör kvinnor vänta på att en koreansk man tar första steget.

error:
TOTAL
Search