TOTAL översättningsbyrå

Vett och etikett i Kanada

Innehållsförteckning

Människorna

Den största delen av Kanadas befolkning är av europeiskt ursprung. Fyra av nio kanadensare är till viss del av brittisk härkomst och lite mindre än var tredje har någon form av franskt påbrå. Åttio procent av invånarna i Quebec är av fransk härkomst. Åttio procent av de fransktalande bor i Quebec (de andra finns till större delen i New Brunswick och delar av Ontario och Manitoba). Andra europeiska grupper inkluderar italienare, tyskar och ukrainare (speciellt i präriestaterna).

I stort sett kan man säga att Kanada har delats in i två olika samhällen, ett fransktalande (se ”Quebec” nedan) och ett engelsktalande. Eftersom de inte utgör en lika sammanhängande grupp som de fransktalande kanadensarna, kan endast väldigt generella observationer göras gällande de engelsktalande kanadensarna; de anses allmänt (och anser sig själva) vara mera reserverade, mindre aggressiva och mindre hetsiga än sina grannar i söder.

De flesta kanadensare identifierar sig väldigt starkt med sin provins. Kanadensare fortsätter att brottas med frågan ”Vad betyder det att vara kanadensare?” och anstränger sig hårt för att inte jämföras med amerikanska medborgare.

Regionala skillnader

Atlantiska Kanada (inkluderar kuststaterna Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island och New Foundland): Invånarna i de mindre välmående atlantprovinserna i östra Kanada, som till större delen är av brittisk härkomst, är i allmänhet mer reserverade, kyliga, provinsiella och gammalmodiga. New Foundland är unikt, med en dialekt och kultur som går att jämföra med irländsk och folk från västra England.

Ontario: Invånarna i Kanadas folkrikaste provins – landets ekonomiska, politiska och kulturella koloss – anses allmänt som mer affärsorienterade och konservativa än andra kanadensare.

Västra Kanada (inkluderar Alberta, Saskatchewan och Manitoba): Invånarna i Kanadas västra provinser är i allmänhet mer öppna, avslappnade, vänskapliga och direkta än andra kanadensare (jämförelser görs ofta med invånare i västra USA).

British Columbia: Kanadas okonventionella provins längst västerut ses som framtidslandet av kanadensarna och har mer gemensamt med Seattle än Toronto. Som många andra västkanadensare, känner sig invånarna i British Columbia en smula främmande från ”easterners” (”folket i öst”, en allmän benämning på invånarna från Ontario och Quebec).

Quebec (och andra områden av fransktalande Kanada): Fransktalande kanadensare, och särskilt ”Quйbйcois” (eller invånare i Quebec, uttalas ”keh-beck-wah”) har en väldigt stark känsla av kulturell identitet och är mycket nationalistiska. Det europeiska inflytandet är starkt i Quebec, vars invånare anser sig själva som ”försvarare av den franska civilisationen i Nordamerika”. På grund av deras livliga och glada läggning, kallas Quйbйcois ibland för ”latinarna i norr”.

Norra Kanada: Invånarna i de glest befolkade norra delarna av Kanada ses som bistra representanter för den kanadensiska pionjärandan.

Att mötas och att hälsa

I allmänhet är kanadensare mer reserverade och artigare än amerikaner och tar etikettsfrågor på lite större allvar.

Skaka hand och presentera dig själv när du träffar kanadensare för första gången. Skaka alltid hand med fast handslag när du träffar någon eller tar avsked. Ögonkontakt är viktigt.

När en kvinna träder in i, eller lämnar ett rum, är det artigt för män att resa på sig. Män erbjuder normalt sett kvinnor handen.

I Quebec är det ganska vanligt med kindkyssar, på franskt manér. När nära vänner och familj träffas i Quebec, används förnamn och kyssar på båda kinder.

En äldre fransktalande kanadensare kan kyssa en kvinnas hand. Acceptera denna gest på ett älskvärt sätt. En utländsk man bör inte kyssa en fransktalande kanadensisk kvinnas hand, eftersom det vore ganska chockerande för henne.

Kanadensare är en smula mer formella än amerikaner gällande namn och titlar. Använd efternamn och korrekt titel tills du blir specifikt inbjuden av din kanadensiske värd eller kollega att använda förnamn. Förnamn används normalt bara av nära vänner och familj. Västkanadensare kan använda förnamn i större utsträckning än andra kanadensare.

I Quebec använder arbetskamrater med liknande status i allmänhet förnamn privat, men alltid efternamn offentligt. Det formella ”you” (ni) används nästan alltid i affärssammanhang, även efter 20 år.

Akademiska titlar och examina är viktiga för fransktalande kanadensare. Du bör känna till dem och använda dem korrekt.

Språk

Engelska och franska är båda officiella affärsspråk i Kanada. Dock genomförs i princip alla internationella affärer på engelska.

De flesta fransktalande kanadensare talar och förstår engelska, men föredrar att använda franska. Ta i förväg reda på om en tolk kommer att behövas.

Kroppsspråk

Generellt sett är kanadensare mer reserverade än amerikaner. Kanadensare rör i allmänhet inte vid varandra mycket när de konverserar. Ett visst mått av personligt rum är viktigt.

Fransktalande kanadensare är generellt sett mer livliga och uttrycksfulla än andra kanadensare.

Ta av hatt och solglasögon när du talar med någon.

Vissa gester har andra betydelser i Kanada. Till exempel anses ”tummen ner” som förolämpande i Quebec, samma sak gäller för att slå en öppen handflata över en knuten näve. Precis som sina andra landsmän och -kvinnor, använder fransktalande kanadensare ”tummen upp”-tecknet för att säga ”bra/okej”. ”Okej”-tecknet som görs genom att forma en cirkel med pekfingret och tummen betyder ”noll” i Quebec.

I Quebec bör man sitta med benen korsade över knäet eller med knäna ihop. Sitt inte med särade ben och lägg inte upp fötterna på bord eller stolar.

Det anses som oartigt av många i Quebec att tala med händerna i fickorna.

Nys eller snyt dig så diskret som möjligt med hjälp av en näsduk eller pappersservett. Om möjligt, lämna rummet. Gäspa eller klia dig inte offentligt. Tandpetare, nagelklippare eller kammar används aldrig offentligt.

Företagskultur

Punktlighet krävs vid affärsmöten och sociala tillställningar. Om du skulle bli försenad, förväntas du meddela din kanadensiska motpart omedelbart. Kanadensare är dock inte lika besatta av tid som amerikaner.

Att byta visitkort är vanligt i Kanada.

Gällande Quebec, tryck dina visitkort på engelska eller franska och inkludera dina akademiska examina och/eller titel. Ett visitkort med två sidor (en på engelska och en på franska) är bäst.

Kanadensare går över till affärerna snabbt. Möten är välorganiserade och ovidkommande diskussioner hålls på ett minimum. Att begränsa tidsåtgången rankas högt.

Affärskommunikationen är tämligen direkt i Kanada, men mer reserverad än i USA. Brev och telefonsamtal bör vara direkta och kortfattade. Artighetsfraser avklaras snabbt.

Affärskulturen varierar något i Kanada, beroende på region.

Även om relationen mellan Kanada och USA i allmänhet är ganska god, kan vissa kanadensare vara misstänksamma mot amerikanska företags avsikter och ogilla vad de anser som amerikansk arrogans. Vissa kanadensare kan ogilla den amerikanska ”hårda” försäljningstekniken.

Måltider och underhållning

För att få en kypares uppmärksamhet i Quebec, säg diskret ”Monsieur” eller ”S’il vous plait”. Säg ”Mademoiselle” för att åkalla uppmärksamhet hos en servitris. Försök aldrig att få en kypares eller servitris uppmärksamhet genom att knäppa med fingrarna eller att ropa.

Värden skålar normalt först. Vänta tills alla har blivit serverade och en skål har föreslagits innan du dricker. Det är acceptabelt för kvinnor att föreslå en skål.

Vin serveras normalt till måltider i Quebec.

I Quebec anses det som ohyfsat att be om en martini eller whiskey före middagen. Fransktalande kanadensare anser dem vara ”smakdödande”. Typiska aperitifer inkluderar Pernod, champagne och vermouth. Konjak, Grand Marnier och/eller andra likörer serveras efter middagen.

Affärsunderhållning är vanligt, men man fokuserar vanligtvis på affärerna. Personen som bjuder in förväntas normalt sett att stå för betalningen.

Etikett och formaliteter är viktigare i Kanada än i USA.

Medan kontinentalt bordsskick används i Quebec, används amerikanskt bordskick i andra delar av landet.

Att äta medan man promenerar eller befinner sig på gatan i Quebec anses som ohyfsat.

Kom aldrig för tidigt till en social tillställning. Försök istället att vara ”elegant försenad”.

Att komma för tidigt till en bar eller ett diskotek i Quebec (låt säga klockan 22) avslöjar dig direkt som en ”Anglo” (engelsktalande med nedsättande betydelse).

Klädsel

Kanadensare klär sig i allmänhet mer konservativt (och mer formellt när de går ut) än sina amerikanska grannar, dock varierar vanorna för olika regioner. Klädseln är till exempel mer avslappnad i Vancouver och mera brittisk i Toronto. Fransktalande kanadensare klär sig i en mer avslappnad europeisk stil än sina kanadensiska landsmän.

Vid affärsmöten bör män bära kostym och slips, kvinnor bör bära diskreta dräkter eller klänningar.

Gåvor

Ta med blommor, finare vin eller choklad till värdinnan när du är inbjuden till ett kanadensiskt hem. Undvik röda rosor (förknippas med romantisk kärlek) och vita liljor (förknippas med begravningar).

Hjälpsamma råd

Läs på om Kanada. De flesta amerikaner är pinsamt ovetande om kanadensisk historia, kultur och geografi.

Lägg märke till att det existerar viktiga regionala skillnader i Kanada och försök att anpassa dig därefter.

Lär dig en smula franska om du ska till Quebec; Quйbйcois uppskattar verkligen om du försöker att tala till dem på deras modersmål.

Jämför inte Kanada med USA.

Använd inte termen ”ursprungliga amerikaner” när du hänvisar till ursprungsbefolkningen. Många kanadensare finner termen stötande. Kanadensare kallar medlemmar av dessa grupper för ”people of the First Nations” (människor av de första nationerna).

Välj inte sida i debatter gällande omtvistade nationella angelägenheter (särskilt inte om det gäller angelägenheter som Quebecs status, det franska och engelska språket i det kanadensiska samhället, etc.).

error:
TOTAL
Search