Vett och etikett i Indien

Innehållsförteckning

Människorna

Indien är ett av de länder i världen som har störst mångfald. Landet är en sofistikerad, modern, industriell ledare som hyser många primitiva stammar och miljoner fattiga människor. Religion och språk separerar människor. Kastsystemet begränsar social rörlighet (600 000 människor tillhör det lägsta kastet). På grund av olikheter i fördelningen av tillgångar, finns det ett stort gap mellan få rika och många fattiga.

Att mötas och att hälsa

Västerlänningar kan skaka hand, dock uppskattas att hälsa med ”namaste” (na-mas-TAY). Man placerar båda händerna tillsammans och bugar lätt, och det visar respekt för indiska seder.

Män skakar hand med män när man möts eller tar avsked. Män rör inte vid kvinnor när man möts eller hälsar. Västerländska kvinnor kan erbjuda handen till en västinfluerad indisk man, men normalt inte till andra. Traditionella indiska kvinnor kan skaka hand med utländska kvinnor, men normalt inte med män.

Kroppsspråk

Att visa känslor offentligt är inte korrekt.

Indier håller generellt en armslängds avstånd mellan sig själva och andra. Stå inte för nära en indier. Indier värdesätter personligt utrymme.

Indiska män kan vänskapligt klappa varandra på ryggen som ett tecken på vänskap.

När en indier ler och rör sitt huvud bakåt – en gest som påminner lite om ett västerländskt ”nej” – eller rör sitt huvud i ett mönster som siffran 8, betyder det ”ja”.

Den västerländska sidledsvinkningen för ”hej” tolkas ofta som ”nej” eller ”försvinn” av indier.

Använd endast din högra hand när du rör vid någon, överlämnar pengar eller lyfter upp varor. Den vänstra handen anses som oren.

Rör inte vid någons huvud. Huvudet anses som känsligt.

Fötter anses som orena. Fötter är heliga för heliga män och kvinnor. Att peka med skor på människor anses som en förolämpning.

Indier är väldigt känsliga för att bli tecknade åt med oartiga tecken. Att vinka med handen och armen i en upp/ner-rörelse (västerländskt ”farväl”) betyder ”kom hit”. För att vinka, sträck ut armen med handflatan nedåt och gör en skrapande rörelse med fingrarna nära varandra.

Peka aldrig med ett ensamt finger eller två fingrar (används endast med underordnade). Peka med hakan, hela handen eller tummen. Hakan används inte för att peka på överordnade.

Företagskultur

Visitkort utbytes och indier är väldigt medvetna om protokollet. Erbjud alltid visitkort när du presenteras. Engelska är passande för visitkort.

Beslut är starkt influerade uppifrån. Vanligen tar en person alla större beslut. Försök att göra affärer med den högst uppsatta personen som finns tillgänglig.

Det anses som oartigt att direkt ge sig in på affärsdiskussioner. Fråga om din motparts familj, intressen, hobby, etc. innan du påbörjar affärssamtal.

Affärer är långsamma och svåra i Indien. Var artig, men bestämd. Bli inte arg om du blir meddelad att något ”inte går att göra”. Upprepa istället din begäran bestämt, men med ett leende. Planera flera besök innan du når en uppgörelse.

Du kan erbjudas sött te med mycket mjölk, kaffe eller en läskedryck. Tacka inte nej. Notera att ditt glas eller kopp kan komma att fyllas på så snart du druckit ur.

Det kan hända att indiska motparter inte dyker upp på överenskomna möten. Var förberedd på att boka om mötet.

Måltider och underhållning

Inledande affärsunderhållning sker på restauranger på prestigefyllda hotell. Affärer får diskuteras under måltider.

Låt din värd inleda affärskonversationen.

Tacka aldrig blankt nej till en inbjudan till någons hem eller till en middag från en affärsmotpart; om du inte kan komma, erbjud en rimlig ursäkt.

Makar inkluderas ofta i sociala tillställningar eller affärsfunktioner.

Strikt troende muslimer dricker inte alkohol. De flesta hinduer, speciellt kvinnor, dricker inte alkohol.

Anländ 15-30 minuter senare än utsatt tid till en middagsbjudning.

Vid sociala tillställningar placeras ofta en blomsterkrans runt gästernas hals. Avlägsna den efter några minuter och bär den i handen för att visa ödmjukhet.

Tillåt värden att servera dig. Tacka aldrig nej till mat, men känn dig inte tvingad att tömma tallriken. Hinduiska värdar bör aldrig låta sina gästers tallrikar vara tomma.

Om värdarna äter med händerna, försäkra dem att du inte har några problem med att göra likadant. Om bestick inte används, använd din högra hand och endast dina tre första fingrar och tummen.

Ta mat från en gemensam tallrik med en sked; aldrig med dina fingrar. Använd chappati eller poori (bröd), rivna i små bitar för att skyffla upp mat.

Värden betalar för gästerna vid restaurangbesök.

Gästerna tackar genom att ge gåvor till värden och hans barn.

Du bör återgälda inbjudningar med en måltid av jämförbart värde. Bjud aldrig in någon till en mycket mera påkostad middag – det kan genera dem.

Klädsel

Vid affärer bör män bära kostym och slips. Under sommarmånaderna kan man utelämna kavajen.

Kvinnor bör bära diskreta byxdresser eller klänningar.

Gåvor

Överlämna gåvor med båda händerna. Man öppnar normalt inte en present i givarens närvaro.

Gåvor från ditt land uppskattas (parfym, choklad, små porslins- eller kristallföremål).

Gåvor förväntas vanligen inte vid det inledande mötet. Gåvor kan ges så snart en relation utvecklas.

Hjälpsamma råd

När en indier svarar ”jag ska försöka”, menar han eller hon generellt ”nej”. Detta anses som ett artigt ”nej”.

Många indier använder inte skor inne i ett hem. Gör som värden. Se till att dina strumpor är hela och inte har några hål.

Be om ursäkt omedelbart om dina fötter eller skor rör vid en annan person.

Be om tillåtelse innan du röker. Det anses som ohyfsat att röka i närvaro av äldre.

Visa inte ilska.

Speciellt för kvinnor

I Indien är det svårt att göra affärer och speciellt svårt för kvinnor. Indien är ett mansdominerat samhälle. Västerländska kvinnor kan accepteras, men måste presentera sin position och titel omedelbart för att garantera acceptans.

Det kan hända att kvinnor inte inkluderas i sociala tillställningar eller konversationer.

Västerländska kvinnor kan bjuda en indisk man på affärslunch och betala notan utan problem.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök