TOTAL översättningsbyrå

Vett och etikett i Finland

Innehållsförteckning

Människorna

Lojalitet, pålitlighet, självförsörjning och frihet är högt värderat. Finnarna är stolta över sitt arv och nuvarande samhälle (de är världsledande inom fredskonferenser och internationella fredsinitiativ). De njuter av naturen och skyddar stolt sin miljö, som är en av de renaste i världen. Finnar värderar sitt privatliv och förväntar sig att andra respekterar det.

Att mötas och att hälsa

Skaka hand med alla närvarande – män, kvinnor och barn – vid affärsmöten eller sociala evenemang. En handskakning används också för att ta avsked.

Kroppsspråk

Håll ett visst fysiskt avstånd från finnar. Respektera deras blyghet och önskan till ett skyddat privatliv. Börja inte samtala med en finne på en buss eller i en kö, på en restaurang eller andra offentliga platser.

Krama, kyss eller rör aldrig en finne.

Bibehåll ögonkontakt när du talar med någon.

Prata aldrig med händerna i fickorna.

Företagskultur

Finnar tar punktlighet vid affärsmöten på stort allvar och förväntar sig att du också gör det. Ring om du kommer att vara mer än fem minuter försenad.

Direktören är beslutsfattaren.

Finnar sysslar inte med småprat, de går direkt till affärerna.

Att göra affärer i Finland tar tid och kräver tålamod.

Två till tre minuter långa tystnadspauser är vanliga. Avbryt inte denna tystnad.

Måltider och underhållning

Bastubad (sauna) är en gammal finsk tradition. Affärssamtal kan hållas i en bastu, eller en affärslunch kan föregås eller efterföljas av ett bastubad.

Alla finnar badar bastu nakna. Du måste inte bada bastu naken, men det anses som märkligt att inte göra det. Du kan svepa in dig i ett badlakan eller använda badkläder.

Finnar insisterar på punktlighet vid sociala tillställningar.

Konversationen kan fortsätta i ungefär en till två timmar efter avslutad måltid. Gå aldrig innan kaffe/dessert/konjak har avslutats.

Notor på restauranger delas aldrig. Om du står för inbjudan, står du även för betalningen. Affärer kan diskuteras när som helst under lunchen, men inte under middagen, endast efter kaffet.

Klädsel

Klädseln är konservativ och relativt informell.

Gåvor

När du är inbjuden till någons hem, ta alltid med en liten gåva till värdinnan. Ge: blommor, ojämnt antal passar bäst, vita och gula blommor är endast för begravningar, tulpaner är en favorit, vin, choklad. Ge inte: krukväxter.

Gåvor utbytes i regel inte vid affärsmöten, men små gåvor kan vara passande vid framgångsrikt avslutande av förhandlingarna. Ge: böcker, konjak, lokala/nationella gåvor, musikinspelningar, konst, glashantverk, sprit (mycket dyrt i Finland).

Hjälpsamma råd

Visa inte känslor offentligt.

Ställ aldrig personliga frågor, som exempelvis frågor relaterade till någons religiösa tro, arbete eller politiska uppfattning.

Speciellt för kvinnor

Kvinnor behandlas som jämlikar i anslutning till affärer och i hemmet.

En utländsk affärskvinna kan bjuda en finsk man på middag och betala utan svårigheter.

error:
TOTAL
Search