TOTAL översättningsbyrå

Sydafrikansk entreprenör bryter språkbarriärer

Innehållsförteckning

Thabo Olivier, en sydafrikansk lingvistikexpert, har utvecklat en mobilapplikation som ger användare möjligheten att snabbt lära sig grundläggande samtalsfraser på olika språk och till och med att kommunicera utan att kunna ett visst språk alls.

Programvaran, för närvarande tillgänglig på plattformen MS Windows Mobile och nästan alla andra telefoner med Java-gränssnitt, erbjuder olika språkmoduler som användare kan välja mellan.

Användare kan hämta hem programmets basmodul på sitt modersmål och sedan välja från en rad olika språkmoduler som tilläggsprogram. Programmet låter sedan användaren skriva in grundläggande meningar med mobilens knappsats. Vid val av språk visar telefonen motsvarande mening och avger en ljuduppspelning av meningen via högtalarna.

Användare kan därför ställa en rad frågor för att be om hjälp, få vägbeskrivningar, beställa på restaurang och ställa nästan vilken typ av turistrelaterad fråga som helst och få översättningen med målspråket både i text- och ljudformat. Detta gör det möjligt för en resenär utomlands att lätt kommunicera, göra sig själv förstådd och få information från talare av andra språk.

För närvarande finns det flera språkmoduler tillgängliga som t.ex. franska, portugisiska, swahili, arabiska och till och med elva av Sydafrikas officiella språk. Mr Olivier ser en potentiell användning av översättningsprogrammet för kommande FIFA 2010 World Cup, eftersom det skulle kunna möjliggöra resenärer i Sydafrika att kommunicera utan att tala ett sydafrikanskt språk eller använda sig av en tolk. Eftersom säkerhet är en stor fråga för besökare från andra länder innehåller programmet även en extranivå av bekvämlighet för resenärer eftersom de vet att de på så sätt kan be om hjälp eller vägbeskrivningar vid behov.

Programmet kommer göras tillgängligt online med varje extra språkmodul med en storlek på mellan 9 och 14 MB. Modersmålmoduler kommer att vara mycket mindre eftersom det inte behövs några ljudfiler.

Mr Olivier utforskar för närvarande olika möjligheter för partnerskap och i för detta ändamål har programmets distributionsmodell och pris fortfarande inte fastställts. Även om man för närvarande lagt fokus för applikationen på turistmarknaden utarbetas för närvarande andra användningsområden som t.ex. översättning av lag eller medicin.

Mr Olivier, som tidigare vunnit det prestigefyllda priset Top ICT Business Man in Africa ICT Achievers Award för programmets dataversion, säger: ”Programmet har potentialen att låsa upp en värld av kommunikation och information för människor som besöker andra länder och nästan fullständigt bryta ned de språkbarriärer som för närvarande finns. Applikationen hjälper inte bara resenären utan lär även ut grundläggande fraser lätt och på mycket kort tid. Möjligheten att kommunicera ger användaren både en större möjlighet att interagera och sinnesfrid.”

Utvecklingsföretaget Fusion Technologies baserat i Cape Town har ingått partnerskap med Mr Olivier för att utveckla applikationen och har gett de tekniska möjligheterna för att snabbt lägga till extra språkmoduler till programvaran vid behov.

error:
TOTAL
Sök