TOTAL översättningsbyrå

Google: ”Nya glasögon kan översätta språk i realtid”

Innehållsförteckning

Tio år efter att ha lanserat Google Glass har Alphabet Inc. skapat en ny typ av smarta glasögon. Företaget säger att datorn i glasögonen kan översätta olika språk i realtid.

En arbetsmodell eller prototyp av den ännu ej namngivna enheten presenterades för allmänheten i veckan under den årliga utvecklarkonferensen Google I/O. Google har inte sagt när glasögonen kan komma att säljas till allmänheten.

Den första Google Glass-enheten innehöll en bärbar kamera som kunde filma vad användaren såg. Detta orsakade omfattande oro för integriteten. Kameraelementet gav också Google Glass ett slags science fiction-utseende. Den senaste enheten liknar mer traditionella glasögon.

En kort demonstration av de nya glasögonen beskrev dess översättningsförmåga, men gav inga ytterligare detaljer. Företaget har inte heller sagt om den nya enheten kommer att vara utrustad med en kamera.

Vid en demonstration förklarades att en person som bär glasögonen och talar med någon som talar ett annat språk kan se de talade orden på sitt eget språk. Beskrivningen visade översättningar på engelska, mandarin, spanska och amerikanskt teckenspråk.

Den nya enheten var en av flera produkter som presenterades på konferensen och som för närvarande är under utveckling. Företaget säger att produkterna syftar till att bättre koppla samman Googles tjänster med aktiviteter som sker i den verkliga världen. Detta inkluderar företags erbjudanden för sökning och visning av kartor samt andra tjänster som använder den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens (AI).

En chef för produkthantering på Google talade med utvecklare om de nya glasögonen. Vi arbetar med teknik som gör det möjligt för oss att bryta språkbarriärer, genom att ta år av forskning från Google Översätt och använda den i glasögon. Han sa att han tror att produkten kan ge undertexter till den verkliga världen.

Andra nya produkter

Google meddelade också att en ny surfplatta, en liten handdator, kommer att släppas 2023. Den kallas Pixel Tablet. Och en ny version av Pixel Watch kommer att säljas senare i år. Genom att sälja mer hårdvara som dessa enheter kan Google öka sina vinster utöver sin annonsbaserade verksamhet.

Alphabets globala marknadsandel inom smartphones är liten, under en procent, enligt uppskattningar från IDC. För närvarande hotar juridiska problem i samband med Googles dominans inom mobiltelefonprogramvara och andra områden att begränsa företagets möjligheter att utveckla nya produkter.

Google presenterade också några nya mjukvarufunktioner för att underlätta shopping. En av dem låter användarna ta en video av varor i en butik och sedan be sökappen att identifiera samma varor från företag. En annan accepterar ett foto av en produkt och visar närliggande butiker där den produkten finns tillgänglig.

Senare i år kommer Google Maps också att börja visa en ny vy för vissa storstäder som blandar gatuvy och flygbilder. Funktionen är utformad för att skapa en rik, digital modell av världen, säger Google.

error:
TOTAL
Sök