TOTAL översättningsbyrå

Google inför Gmail på burmesiska

Innehållsförteckning

Google ska göra Gmail lite mer användarvänligt för internetanvändare i Myanmar och har introducerat burmesisk språksupport för sin email-service.

Från att tidigare varit ett isolerat land upplever Myanmar nu en enorm höjning vad det gäller Internet- och mobilanvändande, kopplat till de demokratiska reformer som har öppnat upp landet mot resten av världen.

”Då Myanmar består av 53 miljoner invånare, har landets senaste uppöppnande bäddat för en explosion av nya internetanvändare”, sa Googles product manager Brian Kemler i ett blogginlägg om den burmesiska språksupporten.

Landet har 2,6 miljoner internetanvändare, jämfört med bara 500 000 så sent som 2011. Detta tack vare tillgängligheten av fler mobiltelefoner, tillade han.

Gmail-användare som vill byta till ett burmesiskt gränssnitt kan göra detta under sidan för inställningar.

Men även utan den burmesiska språksupporten, har Google mailfunktion redan visat sig extremt populär i Myanmar, enligt lokala IT-konsulter.

”Folk vet knappt vad e-mail är. De benämner det som Gmail. Det visar hur populärt Gmail är”, sa Htoo Myint Naung, VD för Technomation, en apptillverkare.

Många invånare har vissa grundläggande kunskaper i engelska, så att använda tjänsten är inte alltför svårt för dom, sa Thaung Su Nyein, VD för Information Matrix, ett IT- och mediebolag.

Förekomsten av Gmail i Myanmar har delvis att göra med nätcensur. Innan de demokratiska reformerna 2011, hade landets dåvarande militäriska regering förbjudit alla gratismail- tjänster, inklusive de som drivs av Yahoo och Microsoft.

Men av någon anledning gav regeringen viss åtkomst till Gmail, enligt Thaung. ”Allt annat var fullständigt blockerat”. Om en sida utan e-mail funktion nämnde ”webmail” eller ”gratis e-mail” någonstans kunde du räkna med att även den var blockerad”, tillade han.

Gmails gränssnitt var dessutom minimalt och snabbladdande, vilket gjorde det mer lättillgängligt med en långsam anslutning i Myanmar.

Thaung tillade också att den burmesiska språksupporten kunde hjälpa lokala användare att få ut mer av Gmails olika funktioner. ”För att sammanfatta välkomnar vi detta med öppna armar”, sa han. Han hoppas att Google och andra IT-företag kommer fortsätta arbeta för att deras produkter ska fungera korrekt i landet.

error:
TOTAL
Search