TOTAL översättningsbyrå

Bulgariska talas av 15 miljoner människor runt hela världen

Innehållsförteckning

Enligt en studie gjord av BAN talar ungefär 15 miljoner människor bulgariska runt om i världen. Sju miljoner av dem bor i Bulgarien, tre andra miljoner befolkar det bulgariska språkområdet som omfattar de historiska provinserna Moesia, Thrakien och Makedonien medan de återstående fem miljonerna är bulgariska emigranter som lever över hela världen.

Detta påstår Anna Kocheva, assisterande professor på Institutionen för bulgariska språk till BAN och hon har kartlagt Bulgariska talare världen över.

I en intervju med privata Tv-stationen bTV (föregående fredag) påminde Kocheva om att den bulgariska diasporan emigrerat under olika etapper.

Det har t.ex. förekommit fyra vågor av utvandring till USA – i början av 1900-talet; efter upploppen i september 1923; efter det kommunistiska etablissemanget 1944 och senast efter kommunismens fall 1989.

I delstaten Illinois är bulgariskan erkänt som ett officiellt språk sedan 2005 tack vare den stora mängd bulgarer som lever där, framför allt i Chicago.

I Cook County i Illinois har bulgariskan blivit erkänt som ett officiellt språk av skatteförvaltningen.

I USAs östra delar håller forskare kongresser där de officiella språken är bulgariska och engelska.

I Österrike kan tentamen i slutet av High School hållas på bulgariska. Kocheva tillade att i de fall då föräldrarna är av olika nationaliteter är det mest sannolikt att barnen talar bulgariska om mamman är från Bulgarien.

Spanien är ett av de länder dit bulgarer har flyttat på senare tid.

Enligt de senaste uppgifterna bor det ungefär 300 000 bulgarer i Spanien. Deras ursprung kan spåras mestadels från Rodopibergen.

Enligt Kocheva kommer dessa utvandrare att preservera den typiska rhodopeanska dialekten eftersom hela byar har flyttat till den Iberianska halvön.

Bevarandet av språket beror på den omgivande miljön. Det är svårare att bevara bulgariska i Tyska eller engelskspråkiga omgivningar.

Enligt data från utbildningsdepartementet finns det i nuläget 253 bulgariska skolor runt om i världen i vilka det går barn från bulgariska utvandrare på helgerna, dessutom finns det två läroanstalter i Prag och Bratislava.

error:
TOTAL
Sök