TOTAL översättningsbyrå

Är tyska svårt att lära sig?

Innehållsförteckning

Är tyska svårt att lära sig för svenskar?

Tyska och svenska har en hel del gemensamt, vilket gör att tyska kan vara ett relativt lätt språk för svenskar att lära sig. Båda språken tillhör den germanska språkgruppen och har en liknande grammatisk struktur och ordförråd.

Likheter mellan svenska och tyska

  • Alfabetet: Båda språken använder det latinska alfabetet, med några få extra bokstäver i tyskan.
  • Ordförråd: Många svenska och tyska ord har samma ursprung och är därför väldigt lika varandra. Exempelvis: ”bok” (svenska) – ”Buch” (tyska), ”hus” (svenska) – ”Haus” (tyska).
  • Grammatik: Både svenska och tyska böjer substantiv, adjektiv och verb, samt tre genus (neutrum, maskulinum och femininum).

Utmaningar med att lära sig tyska

Trots likheterna finns det också vissa utmaningar för svenskar som vill lära sig tyska:

  • Grammatik: Tysk grammatik kan vara mer komplex än svensk grammatik, med till exempel fyra kasus (nominativ, genitiv, dativ och ackusativ) och tre tempus (presens, preteritum och perfektum).
  • Uttal: Tyska har vissa ljud som inte finns i svenska, till exempel ”ch” i ”Ich” och ”ü” i ”Müller”.
  • Ordförråd: Även om det finns många ord som är lika på svenska och tyska, finns det också många falska vänner, dvs. ord som ser lika ut men har helt olika betydelser.

Språkexempel

För att illustrera likheterna mellan svenska och tyska, se följande mening:

  • Svenska: Jag går till skolan.
  • Tyska: Ich gehe zur Schule.

Som du kan se är meningarna väldigt lika varandra, med endast små skillnader i ordföljd och böjning.

TOTAL översättningsbyrå hjälper dig gärna

TOTAL översättningsbyrå har vi erfarna översättare som kan hjälpa dig med alla dina behov av översättning till och från tyska. Vi kan översätta allt från korta texter till långa dokument och böcker. Vi erbjuder också korrekturläsning och språkgranskning av tyska texter.

Oavsett om du behöver hjälp med ett privat eller professionellt projekt, är du välkommen att kontakta oss för en gratis offert. Vi står alltid till tjänst med våra språkkunskaper och expertis.

error:
TOTAL
Search