TOTAL översättningsbyrå

Är ryska svårt att lära sig?

Innehållsförteckning

Är ryska svårt att lära sig för svenskar?

Ryska kan uppfattas som ett utmanande språk för svensktalande att lära sig, men det är absolut inte omöjligt. Svårighetsgraden beror på en rad olika faktorer, bland annat individuella inlärningsstilar, motivation och tillgång till resurser. Men generellt sett finns det några specifika aspekter av ryska som kan utgöra utmaningar för svensktalare.

Det kyrilliska alfabetet

En av de största utmaningarna för svensktalare som lär sig ryska är det kyrilliska alfabetet. Det kyrilliska alfabetet skiljer sig fullständigt från det latinska alfabetet som används i svenska, med 33 bokstäver, varav 21 är konsonanter och 12 är vokaler. Att lära sig de nya bokstäverna och deras uttal kan ta tid och kräva övning.

Grammatik

Rysk grammatik är mer komplex än svensk grammatik. Den har ett rikt system av böjningar för substantiv, adjektiv, pronomen och verb, beroende på kasus, numerus, genus och tempus. Dessutom finns det specifika regler för hur man bildar meningar och använder grammatiska funktioner.

Uttal

Ryska har en del ljud som inte finns i svenska, vilket kan vara svårt för svensktalare att bemästra. Till exempel finns det bakre vokaler som ”ы” och ”ъ”, palataliserade konsonanter som ”нь” och ”дь”, och det rullande ”р”-ljudet.

Vokabulär

Även om det finns en del delade ord mellan svenska och ryska är majoriteten av ordförrådet inte besläktat. Detta innebär att man behöver lära sig ett stort antal nya ord för att kunna kommunicera effektivt på ryska.

Fakta och trivia om ryska språket

  • Ryska är det mest talade slaviska språket i världen, med över 250 miljoner talare.
  • Det är det officiella språket i Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan.
  • Ryska är också ett officiellt språk i FN, Europarådet och OSSE.
  • Det kyrilliska alfabetet skapades på 900-talet av bulgariska munkar.
  • Ryska har ett rikt litterärt arv, med verk av kända författare som Aleksandr Pusjkin, Lev Tolstoj och Fjodor Dostojevskij.

Språkexempel

Svenska: Hej! Hur mår du?

Ryska: Привет! Как дела? (Privet! Kak dela?)

TOTAL översättningsbyrå står till tjänst

TOTAL översättningsbyrå har vi erfarna och kunniga översättare som kan hjälpa dig med alla dina behov av översättning till och från ryska. Vi erbjuder översättningar av en mängd olika typer av texter, inklusive juridiska dokument, affärsdokument, tekniska manualer och litterära verk. Vi kan också tillhandahålla korrekturläsning och språkgranskning av dina ryska texter.

Om du har några frågor om ryska språket eller om du behöver hjälp med en översättning, tveka inte att kontakta oss. Vi står gärna till tjänst!

error:
TOTAL
Search