TOTAL översättningsbyrå

Är rumänska svårt att lära sig?

Innehållsförteckning

Är rumänska svårt att lära sig för svenskar?

För svenskar som vill lära sig rumänska kan det vara både utmanande och givande. Svårighetsgraden beror på en rad faktorer, bland annat individens motivation, inlärningsstil och tidigare språkkunskaper.

Likheter och skillnader mellan svenska och rumänska

Svenska och rumänska tillhör olika språkfamiljer, men det finns vissa likheter som kan underlätta inlärningen. Båda språken har till exempel tre genus (manligt, kvinnligt och neutralt) och böjer substantiv, adjektiv och pronomen efter genus och kasus. Dessutom har rumänska lånat en hel del ord från latin, vilket kan ge svenska talare en viss fördel.

Det finns dock också en del tydliga skillnader mellan språken. Rumänska har till exempel en mer komplex fonetik än svenska, med fler konsonanter och ljudkombinationer. Dessutom är rumänskans grammatik mer syntetisk, vilket innebär att ordböjningar och ändelser bär mer information än i svenska.

Fakta och trivia om rumänska

  • Rumänska är det östslaviska språket med flest talare, med över 24 miljoner talare världen över.
  • Språket har sitt ursprung i latin och har influerats av slaviska, turkiska och franska språk.
  • Rumänska skrivs med det latinska alfabetet, med några tilläggstecken.
  • Rumänien är det enda landet i världen där rumänska är det officiella språket.

Språkexempel

Svenska: Hej, hur mår du?

Rumänska: Bună ziua, cum te simți?

TOTAL översättningsbyrå hjälper dig gärna

TOTAL översättningsbyrå har vi erfarna översättare som kan hjälpa dig med all översättning till och från rumänska. Vi kan översätta allt från juridiska dokument och marknadsföringsmaterial till webbplatser och tekniska manualer. Vi erbjuder också korrekturläsning och språkgranskning av rumänska texter.

Om du har frågor om rumänska eller behöver hjälp med en översättning, tveka inte att kontakta oss. Vi finns här för att hjälpa dig!

error:
TOTAL
Search