TOTAL översättningsbyrå

Är khmer svårt att lära sig?

Innehållsförteckning

Är khmer svårt att lära sig för svenskar?

Khmer, även kallat kambodjanska, är det officiella språket i Kambodja och talas av ca 16 miljoner människor. Det tillhör den mon-khmerska språkfamiljen, som inte är direkt besläktat med indoeuropeiska språk som svenska.

För svenskar kan khmer verka utmanande att lära sig av flera skäl:

Ljudsystem: Khmer har ett annat ljudsystem än svenska, med toner och konsonanter som inte finns i svenska. Detta kan vara svårt att vänja sig vid för svenska öron och kan kräva en del övning för att uttala korrekt.

Grammatik: Khmers grammatik skiljer sig också en del från svensk grammatik. Till exempel har khmer inte böjning av verb eller substantiv, och ordföljden är mer flexibel.

Skriftsystem: Khmer har sitt eget skriftsystem, som är baserat på ett abugida (ett alfabet där varje konsonant har en inneboende vokal). Detta kan vara svårt att lära sig för svenskar som är vana vid det latinska alfabetet.

Trots dessa utmaningar kan khmer vara ett givande språk att lära sig. Det är ett vackert och uttrycksfullt språk med en rik historia och kultur. Dessutom kan det vara till stor nytta om man vill resa till Kambodja eller arbeta med kambodjanska människor.

Fakta och trivia om khmer

  • Khmer är det enda språket i världen som har ett fullständigt system av retroflexa konsonanter.
  • Khmers skriftsystem är ett av de äldsta i Sydostasien.
  • Khmer har en rik litteraturtradition, med verk som går tillbaka till 700-talet e.Kr.

Språkexempel

Khmer: សូមស្វាគមមកកម្ពុជា (Sŏm svākam mŏk Kampūchea)

Svenska: Välkommen till Kambodja

TOTAL översättningsbyrå

TOTAL översättningsbyrå står vi gärna till tjänst med alla frågor du har om khmer. Vi kan erbjuda översättning till och från khmer, och vi har en lång erfarenhet av att arbeta med kambodjanska texter. Kontakta oss gärna för mer information.

error:
TOTAL
Sök