8 steg som gör det lättare att lära sig ett nytt språk

Innehållsförteckning

Att lära sig ett språk kräver både tid och ansträngning. Många människor tvekar inför att ens försöka. Med tanke på hur svårt det är att lära sig ett nytt språk, är det värt ansträngningen?

Ja, absolut.

Det finns många sätt att göra språkinlärning enkelt, roligt och lustfyllt. Och fördelarna med att vara tvåspråkig är oändliga. Den här artikeln handlar om hur du kan ta dig igenom de tuffa perioderna så att du kan nå dina mål och i slutändan bli flytande i ett annat språk.

1. Gör en plan och bygg vidare på den

Planering är absolut nödvändigt för att bli flytande. Oavsett hur svårt det är att lära sig ett nytt språk behöver du ett bra inlärningsschema. Genom att utgå från vad ditt mål är och hur mycket tid du har i din dagliga rutin kan du skapa en vana av att lära dig språk. Om du planerar väl kan du följa dina framsteg och mäta din språknivå regelbundet.

Varje plan bör innehålla de fyra pelarna för språkinlärning:

  • Läsa
  • Skriva
  • Lyssna
  • Prata

Du måste göra alla dessa fyra aktiviteter regelbundet. På så sätt kan du få en mångsidig språkutbildning. Det behöver inte vara mycket, men du måste ta dig tid till alla fyra. Även om du skriver några meningar om dagen, lyssnar på en podcast, läser en enda nyhetsartikel och pratar med din hund kommer det att hjälpa. De kräver inte mycket tid, men de hjälper dig att nå dina mål.

Om du har tid för dem så kan stödjande färdigheter hjälpa dig att lära dig snabbare. Även om det är tråkigt är det viktigt att arbeta med grammatik och ordförråd för att bli flytande i språket. Att arbeta med ljuden kan vara underhållande i alla faser, men du måste fortsätta med det även när du har nått en medelnivå.

2. Fokusera på grunderna

Du behöver en bra grund eller kärna för att lyckas. I början, när entusiasmen börjar avta, bör du fokusera på att lära dig grunderna. Det distraherar inte, och även om det inte är lika spännande som från första början så kan du allt eftersom börja se framsteg. Detta innebär att man övar på grammatik och ett mycket grundläggande ordförråd. Hitta de vanligaste orden i ett språk och gör dem till en del av dina vanliga studier. Ju mer du använder dem, desto närmare är du att bli flytande. Enligt Pareto-principen utgör 20 % av ordförrådet 80 % av det vardagliga talet. Det innebär att du redan med ett litet ordförråd kan föra meningsfulla samtal på ditt målspråk.

3. Börja prata

Även om de flesta drar sig för denna del av inlärningsprocessen, är den avgörande. Du kan gömma dig bakom böcker och appar hur mycket du vill, men det enda sättet att tala flytande är att delta i samtal. När din kärna är etablerad kan du börja prata och skriva. Dessa är de produktiva färdigheter som visar att du har lärt dig språket framgångsrikt.

Det är lätt att lyssna och läsa utan att förstå allt. Att tala och skriva tar bort det skyddsnätet och tvingar dig att använda vokabulär och justera din grammatik på ett sätt som förstärker det du lär dig. Att skriva är lättare än att tala eftersom det är lättare att gå tillbaka och rätta till fel. Börja med det om det behövs. Skriv en berättelse eller blogg ett par gånger i veckan med många långa meningar. Ju mer minnesvärd situationen är, desto mer sannolikt är det att du kommer ihåg den, och desto oftare kommer du sannolikt att göra det. Låt inte språkinlärningsångest störa dina framsteg.

4. Finn din motivation

Detta steg kan inte nog understrykas. Hur svårt det är att lära sig ett nytt språk beror på hur bra du är på att behålla din motivation. När du har kommit ur smekmånadsfasen måste du komma ihåg varför du valt att lära dig. Dina skäl måste gå långt utöver att uppfylla språkkrav eller att se smart ut.

Ju fler skäl du har att lära dig, desto bättre. Fördelarna med att vara tvåspråkig är oändliga. Du kan kommunicera på ett annat språk. Se världen i ett nytt ljus. Få kulturell uppskattning. Att tala flera språk förbättrar till och med din hjärnhälsa. Ditt minne och dina kognitiva färdigheter förbättras. Dina prestationer bidrar till att förbättra din mentala hälsa. Och tvåspråkighet har kopplats till bättre chanser mot Alzheimers och demens. Dessa är bara några av de fantastiska fördelarna som kan motivera dig att påbörja dina studier, oavsett hur svårt det kan vara att lära sig ett nytt språk.

5. Arbeta med självförbättring

Vi har alla saker som vi inte gillar med oss själva, och det finns inget bättre tillfälle än att lära sig ett språk för att även justera våra upplevda brister. Det är mycket lättare att förändra vem vi är än de flesta av oss inser. Om du inte är så social är det ett perfekt tillfälle att lära dig ett nytt språk och börja ta kontakt med folk oftare. Om du tenderar att vara lat har du nu något som kräver arbete. Arbeta med att förbättra dig själv samtidigt som du tränar din hjärna att arbeta på ett annat språk. Hur svårt det är att lära sig ett nytt språk spelar ingen roll när du har blivit en bättre version av dig själv.

6. Upplev språkfördjupning på en annan nivå

Att fördjupa sig i språk har aldrig varit enklare. Det finns så många tekniker, verktyg och knep att tillgå att man nästan måste anstränga sig för att hålla sig enspråkig. Du behöver inte lämna ditt hem för att fördjupa dig i ett språk.

Ta dig tid att hitta de verktyg och tips som fungerar för dig och kör hårt. Det enda som hindrar dig från att fördjupa dig är en missriktad tro att du måste åka till ett land där språket talas. Om du förnekar dig själv möjligheten att tala eller tänka på engelska en timme eller två om dagen, kommer du att upptäcka att du får en mycket likartad upplevelse av att sjunka eller simma som om du befann dig i ett land där språket talas.

7. Förbättra ditt studiesätt

Skolan lär oss ett sätt att studera på, men det är inte det enda, eller ens nödvändigtvis det bästa sättet. Att plugga är verkligen en dålig inlärningsvana som de flesta utvecklar under skoltiden.

Om du känner till din inlärningsstil kan du använda den för att förbättra ditt sätt att studera på. Du kommer att upptäcka att du får ut mycket mer av ett studiepass som fokuserar på de saker som hjälper dig att lära dig bättre.

Bli inte heller självbelåten. Det bästa sättet att lära sig är att ständigt göra nya saker. Om du använder olika aktiviteter och verktyg blir det inte bara roligare, utan det är också mer sannolikt att du kommer att se förbättringar i hur snabbt du lär dig.

8. Få tillräckligt med sömn

Sömn är viktigt för att du ska kunna hålla dig vaken, alert och lära dig saker. Om du slutar sova för att kunna plugga mer kan det hända att du lär dig mycket mindre. Alla är olika, men om du alltid har varit den typ av person som behöver sova sju timmar eller mer varje natt så är det för att din kropp behöver det.

När du har skapat din plan och börjat arbeta med den kan du sova lugnare eftersom du vet att allt du behöver göra är att fullfölja den. Om du börjar drömma på språket vet du att du är på god väg att behärska det flytande.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök