TOTAL översättningsbyrå

8 enkla knep för att lära sig ett språk

Innehållsförteckning

Enkla tips för språkinlärning

Du behöver inte ha talang för att lära dig ett nytt språk. Det krävs hårt arbete, disciplin och tid för att få det att hända. Men det betyder inte att det är en svår process att lära sig ett språk. Dessa åtta tips kommer att göra språkinlärningen till en rolig och njutbar upplevelse.

Att lära sig ett språk är ganska enkelt. Alla har gjort det minst en gång i sitt liv: sitt modersmål. Folk i alla åldrar kan lära sig ett nytt språk på ett framgångsrikt sätt. Att ha självförtroendet och motivationen att lära sig är det första steget. Allt därefter är enkelt.

1. Den bästa tiden att börja – NU

Vi har alla någon gång skjutit upp något, oavsett om det handlar om att diska eller starta ett gymmedlemskap. Men tänk på hur länge du har drömt om att bli tvåspråkig. Förmodligen flera år. Ju längre du väntar, desto senare kommer du att uppnå din dröm.

Det finns otaliga fördelar med att tala två språk. Förutom att kunna kommunicera på ett annat språk, ser du även verkligheten på ett annat sätt. Du får fler karriärmöjligheter. Ökade löner. Kulturell uppskattning. Och kanske bäst av allt, förbättrad hjärnhälsa. Att tala ett andraspråk förbättrar ditt minne och dina kognitiva färdigheter. Det har också kopplats till minskad risk för Alzheimers och demens.

Så varför inte öppna upp alla dessa fördelar så snart som möjligt? Det finns ingen bättre tid än nu för att förbättra din framtid.

2. Om det är en vana kommer du att hålla fast vid det

Fundera på hur du tänker när du stiger upp tidigt för att gå till jobbet eller skolan. I slutändan är vanor helt enkelt något man gör utan att behöva tänka på det.

Detsamma gäller språkinlärning. Planera för att göra det till en del av din dagliga rutin så kommer det helt enkelt att bli en ytterligare en sak som du gör rutinmässigt.

Här är några tips som du kan använda för att göra språkinlärning till en del av dina dagliga vanor:

  • Avsätt en dedikerad tid varje dag. De två bästa tiderna att lära sig ett främmande språk är på morgonen och på kvällen.
  • Använd ditt målspråk i vardagssituationer. Även att tänka på ett annat språk kan förstärka ordförrådet.
  • Post-it-lappar på dina vardagsföremål kan hjälpa dig att snabbt komma ihåg orden. Genom att märka allt i köket med ord från ditt målspråk lär du dig snabbt vad orden betyder.
  • Börja tala från dag ett. Flytande språk handlar om övning. Ju mer du försöker, desto bättre kommer du att lyckas med att tala högt. Du behöver inte säga det högt – bara att tänka på språket kan vara ett bra sätt att stärka ditt ordförråd.

3. Musik som en lugnande påminnelse

Hitta låtar du gillar på det språk du lär dig. Du kan lyssna på dem under dagen när du inte aktivt kan lära dig språket. Detta hjälper dig att lära dig ljuden, och med tiden kommer du även att börja känna igen orden.

Om du kan få karaokeversioner av låtar du gillar är det ännu bättre. Du behöver inte sjunga när andra är i närheten, se bara till att du sjunger så att du kan öva på de ljud och strukturer som är en del av språket.

4. Hitta ett språk som liknar ditt eget

Detta gäller bara om du inte redan har bestämt vilket språk du vill lära dig. Detta är ett av de bästa tipsen för att lära sig ett främmande språk om du är osäker på var du ska börja. Det blir lättare att lära sig ett språk som liknar ditt eget. Du förstår logiken och uttalet i språket snabbare. Och ditt ordförråd kommer att innehålla fler besläktade ord än andra språk.

För personer som har engelska som modersmål finns det några språkalternativ som är enklare än andra. Tyska, franska, nederländska eller rumänska är några av de germanska och romanska språk som du kan lära dig på rekordtid.

5. Det tar tid – ha inte bråttom och ge inte upp

Det finns en hel del spänning redan från början om du redan då har en bild av vad du vill ha ut av upplevelsen. Ju längre du kommer in i det, desto svårare blir det dock att se slutet. Du måste vara både tålmodig och ihärdig för att lyckas, oavsett vilket språk du lär dig.

Om din frustration beror på att du har nått en mellannivå och inte längre vet hur du ska förbättra dina kunskaper, oroa dig inte. Det är ett väldigt vanligt problem för språkelever. Det kallas för den intermediära språkinlärningsplatån. Det finns några användbara tips för språkinlärning om du råkar stöta på den.

Jämför inte dina framsteg med andras. Alla lär sig på olika sätt, och ju mindre du vet om hur andra människor presterar, desto mer fokuserad kommer du att vara på att lyckas. Även de som lär sig snabbast behöver lång tid på sig för att lära sig ett språk.

Om du känner att du börjar bli frustrerad, gör följande:

  • Ta ett djupt andetag.
  • Ta en paus.
  • Hitta en takt som fungerar för dig – den kan variera beroende på vad det är du lär dig (viss grammatik är otroligt svår, och kan ta längre tid).
  • Du kommer att göra misstag. Bli inte avskräckt – lär dig av dem.
  • Prata med någon om de problem du har och se om de kan hjälpa dig.
  • Gå ut på nätet och ställ frågor.
  • Ställ rimliga mål.

Entusiasm är en bra drivkraft, men den hjälper dig inte hur långt som helst. Det mesta av språkinlärning handlar om att vara tålmodig och ihärdig, och du måste ha det i åtanke ju längre in i ett språk du kommer.

6. Det handlar om kvalitet, inte kvantitet

Du kan lära dig 1000 ord, men det säger ingenting om dina språkkunskaper. Du kan inte mäta hur flytande du är baserat på hur många ord du kan. Och att endast memorera är inte allt som krävs för att lära sig.

Rikta in det du lär dig på sådant som faktiskt betyder något för dig. Istället för att försöka göra ett intryck, kom ihåg ditt övergripande mål. I slutändan kommer dina färdigheter att bli mycket mer imponerande om du fokuserar på alla aspekter av språket. Prata, skriv, läs och lyssna. Koncentrera dig på att bygga en solid grund för alla fyra aspekterna av språkinlärning.

7. Använd din passion till din fördel

Om du brinner för en viss aspekt av ett språk eller en kultur kan du enkelt använda detta till din fördel. Det innebär att du måste komma ihåg varför du vill lära dig språket. Var fokuserad på ditt långsiktiga mål som fick dig att börja med denna svåra resa, så att du fortsätter även när det blir tufft.

Om du brinner för att läsa, låna en bok på ett främmande språk. Om du älskar filmer, titta på några filmer på ditt målspråk. Ibland kan dessa aktiviteter till och med ersätta studiesessioner. Det är viktigare att du tycker om att lära dig och att du engagerar dig i språket.

8. Språk ska inte vara ett egenarbete

Denna påminnelse borde vara självklar, men alltför ofta går vi vilse i våra egna små världar och glömmer att språk handlar om att lära sig att kommunicera. Kommunikation kräver i allmänhet minst två personer (om det inte är så att du ofta pratar med dig själv). Att lära sig ett språk bör därför inte vara något man gör på egen hand.

Oavsett om du söker en handledare eller lärare, en grupp människor som lär sig samma språk eller en språkpartner, se till att det finns någon där som kan hjälpa dig att lära dig. Du kommer att upptäcka att dina chanser att lyckas är betydligt större. Din accent och ditt uttal blir också mycket bättre om du övar.

error:
TOTAL
Sök