7 oväntade fördelar med att lära sig ett andra språk

Innehållsförteckning

Att lära sig ett språk kräver både tid och engagemang. Som tur är tillkommer det massvis med fördelar. Även om du kanske har hört talas om de uppenbara, finns det några som du kanske inte skulle förvänta dig. Dessa kan både inspirera dig och motivera dig till att bli flytande. Här är sju fantastiska fördelar med att lära sig ett andra språk.

1. Att lära sig ett andra språk kan minska stress

Att andas djupt är inte det enda sättet att minska stress på. Det visar sig att om man lär sig ett andraspråk kan man få en annan, mer positiv syn på saker och ting. Detta kan leda till minskad stress. En studie av tvåspråkiga personer visade att de fick bättre självkänsla.

De var mindre oroliga, mindre ensamma och i allmänhet mycket lyckligare än enspråkiga personer. Att tala ett främmande språk kan kännas nervöst, men att besegra språkångest kan ge dig det självförtroende du behöver. Detta kan vara anledningen till att flerspråkiga personer i allmänhet anses vara mer lättsamma och lättillgängliga.

Genom att förstå en annan kultur kan det bli lättare att känna empati. Med ett bredare känslomässigt spektrum och perspektiv blir det också lättare att umgås med folk.

2. Återupptäck dig själv genom att bli flytande

Att tala ett främmande språk ger dig en annan personlighet. Det är sant. En studie visade att tvåspråkiga personer skiftar sin personlighet när de växlar mellan två språk. Det betyder naturligtvis inte att du kommer att förändra kärnan av den du är.

Du kanske till exempel känner dig säkrare när du talar ditt målspråk. Eller så upptäcker du att du är mer utåtriktad och insiktsfull än på ditt modersmål. Dessa positiva förändringar som beskrivs är fördelar som ingen förväntar sig när de lär sig ett andraspråk. Även om de kanske inte är den mest motiverande funktionen, är det verkligen en intressant observation.

3. Förbättrad icke-verbal kommunikation

Språk är kommunikation. Det kanske förvånar dig, men att tala språk är mer än att bara tala. Det handlar även om att använda och förstå icke-verbala signaler. När man lär sig ett andraspråk inser man hur viktigt det är med gester, ögonkontakt och ansiktsuttryck.

Genom att lära dig ett andraspråk kan du öppna upp din uppfattning av denna information. Du kommer medvetet att märka av kroppsspråk och lära dig att tolka det. Detta beror på att du förlitar dig mer på icke-verbala signaler. När du precis börjat lära dig har du inget annat val. När du lär dig språket flytande kommer du att känna dig mer bekväm på målspråket. Men denna nyfunna förmåga kommer inte att försvinna. Detta gör dig mer känslomässigt medveten.

4. Ett nytt världsperspektiv genom främmande språk

När du lär dig ett språk ser du världen i ett nytt ljus. Bokstavligen. Det ger din hjärna ett helt nytt sätt att se på livet. Det beror på att andra språk uttrycker kulturer som är helt annorlunda än din egen. Du upptäcker ett helt nytt sätt att tänka.

Om du frågar en engelsktalande person vilken färg himlen har, kommer de att säga blå. Om du frågar en japan kommer de att ge dig en mer beskrivande färg. De säger ljus- eller mörkblå. I själva verket påverkar denna språkliga skillnad mycket mer. En studie visade att japaner såg olika typer av blått som olika färger. De kunde beskriva skillnaden mellan dem. Detta är bara ett exempel på hur språket kan påverka världsbilden.

Att tala ett andraspråk innebär att man får en glimt av detta. Du kommer att utsättas för olika tankesätt och tolkningar av din omgivning.

5. Att vara tvåspråkig gör dig mer rationell

Tvåspråkighet kan påverka andra områden i ditt liv. Du kanske till exempel fattar bättre ekonomiska beslut. Eller väljer en smartare karriärväg. Att tala olika språk tvingar dig nämligen att ta ett steg tillbaka, koppla bort känslorna och se helheten på ett tydligt sätt. Du kommer att märka att du blir mer rationell och balanserad än du var tidigare.

Att tala ett andraspråk förbättrar ditt minne på grund av hur du studerar. Men det kan också göra dig bättre på problemlösning i allmänhet. Flerspråkiga människor visar mer medvetenhet vid hinder. Att navigera på två eller flera språk kräver kognitiv förmåga, och det innebär att man måste kunna hantera andra uppgifter också. Detta gör dig till en bättre multitasker.

6. Lås upp din kreativitet genom att bli flytande

När du upptäcker olika kulturer och världsåskådningar blir du en mer välinformerad person. Detta kan du använda för din kreativitet. Införliva fördelarna med att lära sig ett andraspråk i din vardag på ett medvetet sätt. Det är enkelt att träffa människor och få vänner. Titta på filmer, läs böcker och lär dig om konst som aldrig förr.

Du kan också använda din kreativitet för att hitta nya sätt att lära dig ett språk. Ju bättre du blir, desto lättare blir det. När du väl har fått flyt i språket innebär det inte att du behöver sluta öva och göra framsteg. Din kreativitet är din enda begränsning. Lås upp fler möjligheter genom denna färdighet.

7. Lärande kan ge dig ett naturligt rus

Att lära sig och lyckas ger ett naturligt rus. Det kan få dig att må bra. Att uppnå mål och tänja på gränserna kan hjälpa både ditt självförtroende och din självkänsla. Faktum är att inlärning av ett andraspråk stimulerar hjärnans belöningssystem. Samma område som stimuleras när du äter choklad.

Därför är det redan en fördel för dig att gå igenom processen. Föreställ dig vad du kan uppnå om du blir flytande. Kunskaper i ett andraspråk kommer att förbättra ditt liv.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök