5 strategier för att passa in inlärning av ett språk i ditt schema

Innehållsförteckning

Det finns bara en sak som du verkligen behöver lära dig ett språk – tid. Massor med tid. För de flesta människor finns det inte tillräckligt med timmar på dagen för att ta steget att lära sig ett nytt språk. Tja, det är åtminstone vad du intalar dig själv. Med ett bra schema för språkinlärning kan du uppnå dina språkinlärningsmål.

I slutändan är det upp till dig om du är redo och villig att ta den nödvändiga tiden för att lära dig ett nytt språk. Om du är uppriktigt engagerad i att lära dig att tala ett annat språk kan jag hjälpa dig att uppnå det målet.

Om du följer dessa fem strategier kommer du snabbt att upptäcka att tiden fanns där hela tiden. Nå en flytande nivå snabbare utan att offra mer av din tid än du behöver.

1. 80/20-regeln kan hjälpa dig att prioritera

Det kan vara mycket svårt att prioritera mål på grund av antalet distraktioner som du stöter på under en dag. Nyckeln är att lära sig hur man prioriterar. Använd 80/20-regeln för att få ditt schema att fungera för dig.

Denna regel har visat sig vara ett effektivt sätt att tvinga dig att granska ditt liv för att ta reda på vad som verkligen betyder något. Den kallas även Pareto-principen och är ganska lätt att tillämpa. Under det tidiga 1900-talet observerade Vilfredo Pareto att 20 % av befolkningen i Italien ägde ungefär 80 % av all mark. Han tittade sedan på detta fenomen i naturen. Han fann att cirka 80 % av ärtorna kom från 20 % av baljan. Detta visade att fenomenet inte var isolerat till bara ett område av livet.

När det gäller prioritering tenderar de minsta sakerna i ditt liv (de 20 %) att ta upp den största delen av din tid (80 %). Du kan också tillämpa Pareto-principen på språk. Tala flytande på rekordtid genom att förstå hur 80/20-regeln gäller för ordförråd och tal.

Du kan använda Pareto-principen för att frigöra mycket tid för dina språkstudier. Och det kommer bara att ta dig cirka 10 minuter att göra det.

  • Skriv ner alla dina vanliga aktiviteter – dagligen, veckovis och månadsvis. Allt, inklusive sömn, städning, ärenden, arbete, motion, att lära sig ett annat språk, pendling, speltid, matlagning, studier – allt.
  • Titta på din lista efter de saker som du tycker är mest fördelaktiga. Självklart finns saker som motion och städning där, samt arbete och studier. Dessa bör vara dina högsta prioriteringar.
  • Markera allt på listan som du tycker är antingen det minst fördelaktiga eller skapar mest elände (ja, saker som arbete kommer förmodligen att falla i båda kategorierna, men att kunna betala dina räkningar är en ganska stor fördel). Markera allt som faller inom en av dessa två kategorier (så länge det inte också var en del av din tidigare genomgång av listan). Du kommer att kapa dessa uppgifter från ditt liv.

Nu har du dina prioriteringar listade. Dags att rangordna dem.

2. Gör språkstudier till din högsta prioritet

Om du vill lära dig ett annat språk, gör det till din högsta prioritet. De flesta människor lär sig ett språk som om det vore något som kan klämmas in i en hektisk dag. Om det är en prioritet planerar du din dag utifrån det. Detta är ett av de bästa sätten att se till att du avsätter tid för det istället för att försöka klämma in det mellan andra uppgifter.

Du kan vara upptagen (de flesta av oss är), men det finns tid i din dag för språkinlärning. Det är upp till dig att göra det till en prioritet som är värd att planera dagen efter istället för att försöka hitta tid senare.

3. Bästa tiderna att studera ett språk – Tidigt på morgonen och innan läggdags

Här är två skäl för att arbeta med språkstudier på din tidiga morgon.

  • Det kommer att bli en automatisk vana som du gör innan dagen blir för upptagen.
  • Du förstärker idén om att det är en topprioritet. Det är så viktigt att du vaknar och börjar lära dig.

Här är två skäl för att arbeta med språkstudier i din läggdagsrutin.

  • Det är det perfekta komplementet till dina morgonstudier. Du ökar motivationen.
  • Du förstärker det du lär dig när du somnar.

4. Avsätt tid och gör språkinlärning till en vana

Oavsett när du planerar att studera, lägg till det i din kalender med påminnelser. Om du behandlar det på samma sätt som du behandlar dina bokningar och möten är det mycket mer sannolikt att du fullföljer dem.

Framgångsrika människor skapar rutiner. Att ha ett bra schema för språkinlärning innebär att du kan göra det till en vana. Ju mer du tränar, och ju mer naturligt det känns, desto mer framgång kommer du att ha. Om du avsätter tid för dina språkstudier kommer du snart att börja bygga upp den vanan.

5. Integrera det i andra aktiviteter

Det finns så många sätt att integrera språkinlärning i dina andra dagliga aktiviteter. Du kan lyssna på ljudband på väg till jobbet. Prata med en internationell vän under dina promenader/joggingturer. Eller titta på en video på ditt målspråk när du lagar mat och städar. Du utnyttjar inte din hjärna fullt ut under dessa aktiviteter, så använd din hjärna på ett bra sätt.

Du kan också använda väntetid för språkinlärning. Oavsett om du väntar på tandläkaren eller en vän som är sen, ha en språkapp i närheten. Förvandla frustrationen när du väntar till studietid.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök