TOTAL översättningsbyrå

12 framgångsrika strategier för språkinlärning

Innehållsförteckning

Vilka språkinlärningsstrategier är bäst?

Att lära sig ett språk kan vara en svår uppgift. Så när du sätter dig ner och kommer igång med ditt språkprogram vill du ha rätt språkinlärningsstrategier för att se till att du inte slösar bort tid.

Du vill inte vara en av de många människor som misslyckas när de försöker lära sig ett nytt språk. Och metoden att undvika det är att utveckla rätt tänkesätt och rätt strategier. I den här artikeln kommer vi att utforska 12 framgångsrika språkinlärningsstrategier som är utformade för att hjälpa dig att snabbt kunna tala ett nytt språk flytande.

1. Investera i rätt plattform

Innan du hämtar en språkbok eller laddar ner en app, fråga dig själv hur du vill lära dig något. Om du är en sådan som hatar att repetera glosor, kommer det inte att hjälpa dig att ladda ner Duolingo. Och om du får ångest av att sitta på en språkkurs, slösa inte bort pengar på att registrera dig. Sannolikheten att du kommer att hoppa av och förlora dina pengar är hög. Välj istället ett sätt att studera som tilltalar din inre elev. Det kommer att göra dig förväntansfull inför studierna när du börjar.

2. Studera inte så som du gjorde i skolan

Skolutbildning har sina syften, men ofta misslyckas den med att undervisa i främmande språk. Många människor som går igenom år efter år av studier från grundskola till gymnasium kommer inte ihåg mycket eller ens något alls från sina språklektioner. Det beror på att klassrumsmiljön och strategierna ofta fokuserar på testning, inte konversation, för att mäta framgång.

När du lär dig ett andraspråk för att du vill behöver du inte oroa dig för att klara av jobbiga tester. Du kommer att tycka att det är mycket roligare att studera ditt målspråk på det sätt du vill, och du kommer att bli mycket mer framgångsrik i slutändan.

3. Oroa dig inte för grammatiken

Grammatik är besvärligt. Och det finns en mångsidig debatt om dess betydelse för att lära sig ett nytt språk. En del grammatik är förvisso nödvändigt, men en betoning på det för tidigt kan förstöra dina framsteg och visa sig vara fruktlös. Detta beror på att du måste ha en aktiv förståelse för språket du studerar för att kunna tillämpa de grammatiska begrepp som du lär dig.

När du lär dig och talar med andra kommer du naturligtvis att plocka upp grammatik längs vägen. Först när du når förståelse behöver du börja fokusera på grammatiken. Med det sagt är det inget fel att lära sig grammatik. Om du till exempel undrar hur du lättast lär dig tysk grammatik finns det gott om resurser. Nyckeln är att inte tvinga dig själv.

4. Lär dig aktivt

Aktivt lärande kräver ständig ansträngning. För att vara en aktiv elev måste du vara engagerad i materialet. Du måste vilja lära dig det, och du måste anstränga huvudet för att interagera med det. Istället för att bara ägna dig halvhjärtat åt ditt målspråk, försök att sitta ner och fokusera på det. Skriv ner ord du inte känner till, spela upp fraser du missat och koncentrera dig på att ana dig till ords betydelser. Det kräver mer uppmärksamhet och kan vara tröttsamt, men du kommer att lära dig mer i slutändan.

5. Lär dig språket

Även om du sitter i en gymnasie- eller högskoleklass när du läser detta just nu är det ändå du som måste lära dig själv. Språk är något du utforskar varje dag. Bara för att du är i ett klassrum betyder det inte att du bara behöver fokusera på att lära dig inom ramen av 1-2 timmar. Ta istället reda på saker själv. Bli en självständig elev. Du kommer att lära dig mycket mer på det sättet.

6. Skapa en solid språkinlärningsstrategi

Om du vill lyckas behöver du en plan. Du kan inte lättvindigt lära dig ett språk. Du behöver struktur. Du måste räkna ut när och hur länge du ska studera. Att inte ha en plan kommer att vara ett slöseri med tid och kan leda till att du inte hänger med.

7. Öva ditt målspråk lite varje dag

Försök inte klämma in hela språkinlärningen på en och samma dag. 20 minuter om dagen, fem dagar i veckan är mycket bättre än fyra timmar en dag i veckan. Ditt huvud behöver sortera all information den bearbetar och se vad som är viktigt och vad som inte är det. Hårddrillning fungerar kortsiktigt, inte långsiktigt. Du måste övertyga din hjärna om att den måste komma ihåg språket. Det tar tid. Sprid ut studiesessionerna för att hjälpa till att stödja minnet och göra lektionerna mer effektiva.

8. Uppmärksamma hur andra talar det nya språket

Det finns mycket mer i att lära sig språk förutom att studera ordförråd. Du måste kunna uttala orden korrekt. Men hur gör man? Att tala ett annat språk innebär att använda andra ansiktsmuskler än normalt. Genom att se infödda talare prata kommer du att lära dig mer om hur du rör dina läppar och din mun när du säger vissa ord.

9. Upprätta realistiska språkinlärningsmål

Du måste vara realistisk om hur snabbt du kommer att kunna lära dig ett nytt språk. Det är förståeligt att vara mycket optimistisk i början, men att lära sig ett språk är en hel process. Att kunna ta ett steg tillbaka och sätta upp uppnåeliga mål är inte bara smart, det hjälper dig att motivera dig att lyckas.

Vi vet att det tar några månader innan du börjar känna igen ord och kunna åstadkomma några grundläggande hälsningar med lite möda. Det kan ta sex månader innan du kan föra ett enkelt samtal. Vissa människor lär sig snabbare och andra långsammare, men att sätta upp mål som du kan nå hjälper dig att kunna känna dig framgångsrik när du når dem.

10. Studera saker som intresserar dig

Hur ofta kommer du att shoppa hemifrån eller besöka ett postkontor? Läroböcker innehåller vanligtvis intetsägande, rudimentära situationer för att lära ut ett främmande språk. De kan vara tråkiga och ineffektiva. Välj istället att studera språk kring ämnen som intresserar dig. Om du gillar film, försök se filmen utan undertexter. Om du gillar serier, läs dem på målspråket. Och om du är intresserad av politik, försök att titta på nyheterna på ett främmande språk. Genom att välja det som är intressant kommer du att vara mer motiverad att studera.

11. Fördjupa dig i din språkinlärning

Om du vill lära dig ett andraspråk måste du fördjupa dig. Titta på filmer, lyssna på musik, läs böcker och försök att föra samtal på ditt målspråk. Ju mer du fördjupar dig, desto snabbare kommer du att prata flytande.

Kasta inte bort tiden. Börja lära dig ett nytt språk nu.

När du har rätt tänkesätt och rätt färdigheter kan du börja din resa för att lära dig ett nytt språk. Du behöver inte vänta på att tidpunkten ska vara ”rätt”. Varje dag som du avvaktar blir ännu en dag då du måste vänta innan du kan börja prata flytande.

error:
TOTAL
Sök