10 konstiga språk som finns i världen idag

Innehållsförteckning

Vad gör ett språk konstigt?

Det finns över 7000 språk på jorden, varav 2400 av dessa riskerar att dö ut. Trots denna stora variation av språk talar ungefär hälften av världens befolkning bara 10 av dem. Detta innebär att det finns hundratals eller tusentals språk som du inte har hört talas om.

Om du är intresserad av språk eller vill lära dig ett andra språk kan det hjälpa att se hur dynamiskt ett språk kan vara. För att ge lite perspektiv på inlärning av främmande språk, följer här 10 udda språk som fortfarande talas i världen idag.

Archi

Det finns för närvarande ca. 900 personer som talar detta språk i åtta byar nära floden Risor i Dagestan, Ryssland. Med en så låg befolkning är detta språk hotat. Även om det är en liten grupp som talar språket och som verkligen gör det unikt, så är det inte det som placerar det på den här listan över konstiga språk.

I Archi kan ett verb ha nästan 1,5 miljoner olika böjningar. Du läste rätt: 1,5 miljoner böjningar. Ett exempel är verbet ”simma”. På svenska böjs verbet ”Jag simmar, han simmar, de simmar” osv. Och du kan också variera tempus, vilket gör det mer komplicerat. Till exempel: ”Jag simmade, jag kommer att simma, jag skulle ha simmat”. Föreställ dig nu alla dessa versioner, men på 1,5 miljoner olika sätt. Att inse hur komplicerat Archi är kan få dig att uppskatta att lära dig enklare grammatik.

Silbo Gomero

Silbo Gomero finns på Spaniens kust och är ett språk som helt och hållet består av visslande. Så konstigt det än kan verka har dessa visslingar olika tonhöjder och tonarter. Dessa uppnås med händerna för att skapa något som är mycket likt ett talat språk. Även om det kan verka lite överdrivet för utomstående, är det en mycket effektiv kommunikationsteknik. Visslingen hjälper människor att kommunicera över hinder som berg och raviner där ord inte skulle komma fram. Föreställ dig att du håller en konversation på avstånd, men med endast visslande meningar.

Xhosa

Om vissling inte är din grej, finns det alltid ett av de bantuklickande språk som talas av 8 miljoner invånare i Sydafrika. Xhosa är ett tonspråk med 15 klick som fungerar som konsonanter integrerade i språket. De klickande ljuden delas in i tre olika kategorier och tenderar att ge en riktig utmaning för de utlänningar som försöker efterlikna dem. Xhosa har känt påverkan av omgivande språk som engelska och afrikaans. Det har tagit in en del av det ordförrådet.

Pirahã

Detta regionala språk talas av Pirahãfolket i Brasilien och har inga ord för färger eller siffror. Detta kan vara svårt eller kanske till och med omöjligt att föreställa sig. Lyckligtvis har Pirahã andra alternativ. Istället för att säga specifika färger som ”röd” och ”lila”, beskriver de dessa som nyanser, ”ljus” och ”mörk”. Siffror och belopp identifierar objekt som antingen ”många” eller ”få”.

Det kan verka som ett utmanande koncept för utomstående, men för dem som talar språket kan de kommunicera tydligt utan svårigheter. Pirahã är också mindre komplicerat än andra konstiga språk. Det har bara mellan tio och tolv ljud. Ibland försöker människor kommunicera genom att nynna och vissla för att göra det ännu mer förenklat.

Rotakas

Rotokas är ett av de 830 språken som används i Papua Nya Guinea. Språket i Rotokas i Papua Nya Guinea har titeln ”Det enklaste språket” med bara 12 fonem och ett alfabet med 12 bokstäver. Det saknar också nasalljud.

Taa (Xóõ)

Taa är ett annat khoisanskt ”klickande” språk som finns i Sydafrika. Om Rotokas är ett av de enklaste språken, så är Taa ett av de mest komplicerade språken. Det har över 160 olika fonem och 110 av dem är gjorda av klickande ljud. Klick kan också variera i toner: medelhögt, lågt, medel och högt. Klick kan vara mycket utmanande för utlänningar att göra.

Tuyuca

Om du tycker att tyska kan vara utmanande med sina tre genus, då vill du undvika Tuyuca. Detta språk har mer än 100 genus för ord. Vad som gör det ännu svårare att lära sig är att enstaka ord byggs upp för att uttrycka idéer. Det betyder att längre ord kan förmedla vad de flesta människor skulle uttrycka med hela meningar.

Tuyuca använder också ord med ändelser som är utformade för att uttrycka om du helt förstår ämnet du diskuterar eller inte. Det är ett språk som bara cirka 1000 personer talar i Columbia och Brasilien.

Chalcatongo Mixtec

Detta språk talas i Oaxaca, Mexiko av cirka 6 000 personer och skiljer sig mest från alla andra språk. En egenskap som skiljer detta språk från andra är oförmågan att skapa ja/nej-frågor. ”Är du här?” och ”Du är här” skulle vara samma fras i Chalcatongo Mixtec.

Pitjantjatjara

3000 infödda aboriginer i centrala Australien talar detta språk. I Australien använder många aboriginska skolor det unika skrivsystemet för detta språk. Pitjantjatjara använder kolon (:) för att ändra uttalet av vokaler, och understrykningen (_) för att markera olika uttal av konsonanter.

Esperanto

Detta konstiga artificiella språk talas av fler än 2 miljoner människor över hela världen. Dr Ludwig Lazarus Zamenhof skapade språket 1887 för att överbrygga språkbarriärer mellan människor. Esperanto ska fungera som ett internationellt språk. Målet med detta lingua franca är att minska den personliga misstron. Detta inspirerar förhoppningsvis till fred mellan olika grupper av människor med olika språk.

Språket skapas med hjälp av en mängd olika strukturer och ordförråd från andra språk. Latin tjänade som dess grund. Engelska, tyska, ryska och de romanska språken påverkade dess skapande tillsammans med Dr Zamenhofs inhemska polska.

Esperanto har också 16 grammatiska strukturer som fungerar som regler för språket. Tack och lov finns det inga undantag från reglerna. Detta innebär att när du väl har lärt dig dem kan du prata utan att oroa dig. Detta innebär att dess språkinlärningsprogram tenderar att vara mycket enkla och lätta att behärska.

Många fler ovanliga språk finns

Vid första anblicken kan alla språk vara konstiga. Men när du gräver djupare in i språkens värld inser du hur många unika det finns. Denna lista skrapar bara på ytan. Under vår allmänna förståelse av språk vilar en stor samling av varierade och unika former av kommunikation.

Genom att lära oss mer om dessa ”konstiga” språk kan vi få en bättre förståelse för språkutveckling och få insikt i alternativa former av kommunikation. Förhoppningsvis motiverar detta dig att lära dig ett andra språk. Även om du inte väljer ett av dessa konstiga språk, kommer du åtminstone att uppskatta dem. När du tycker att fransk eller spansk grammatik är komplicerad, tänk då på archi.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök