TOTAL översättningsbyrå

10 intressanta fakta om språket bihari

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket bihari

1. Språkfamilj och ursprung

Bihari tillhör den indoiranska språkfamiljen och den östra indoariska grenen. Det har sitt ursprung i Magadha-regionen i det antika Indien, som nu utgör delstaten Bihar.

2. Geografisk spridning

Bihari talas av ungefär 40 miljoner människor i Indien, Bangladesh och Nepal. De flesta talare finns i delstaten Bihar, men språket har också betydande minoriteter i Jharkhand, Uttar Pradesh och Västbengalen.

3. Dialekter och varianter

Bihari har en rad dialekter som kan delas in i tre huvudgrupper: Magadhi, Maithili och Bhojpuri. Varje dialekt har sina egna unika särdrag i grammatik, ordförråd och uttal.

4. Litterär tradition

Bihari har en rik litterär tradition som går tillbaka till medeltiden. Språket har en stor mängd poesi, prosa och drama. Den mest kända Bihari-författaren är Jayadeva, som skrev den berömda dikten Gita Govinda.

5. Användning i media och utbildning

Bihari används i radio, TV och tidningar. Det finns också ett antal skolor som undervisar i språket.

6. Språklig påverkan

Bihari har påverkats av andra språk i regionen, inklusive sanskrit, hindi och urdu. Språket har också haft en viss inverkan på dessa språk.

7. Svårigheter och utmaningar

Bihari står inför ett antal utmaningar, inklusive brist på officiellt erkännande, brist på resurser och konkurrens från hindi.

8. Bevarande och revitalisering

Det finns ett antal initiativ för att bevara och revitalisera bihari. Dessa inkluderar litterära tävlingar, språkkurser och publicering av böcker och tidskrifter på språket.

9. Framtiden för bihari

Framtiden för bihari är osäker. Språket står inför ett antal utmaningar, men det finns också ett antal initiativ för att bevara och revitalisera det.

10. Att lära sig bihari

Att lära sig bihari kan vara en utmanande men givande upplevelse. Språket har en rik historia och kultur, och det kan vara ett värdefullt verktyg för att förstå regionens historia och kultur.

error:
TOTAL
Search