TOTAL översättningsbyrå

10 intressanta fakta om det tahitiska språket

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om tahitiska

1. Språkfamilj och ursprung

Tahitiska är ett polynesiskt språk som tillhör den malayo-polynesiska språkfamiljen. Det har sitt ursprung i Sydostasien och spred sig till Stilla havet för ungefär 2 000 år sedan.

2. Geografisk utbredning

Tahitiska talas av ungefär 180 000 personer, främst på Franska Polynesien, i synnerhet på Tahiti och Moorea. Det är det officiella språket i Franska Polynesien tillsammans med franska.

3. Skriftspråk och alfabet

Tahitiska fick sitt skriftspråk år 1797 tack vare missionärer från London Missionary Society. Alfabet baseras på det latinska alfabetet och har 13 bokstäver.

4. Dialekter

Tahitiska har fem dialekter: tahitiska, tuamotuanska, mangarevanska, paumotuanska och rapa itiska. Dialekterna är ganska lika varandra och ömsesidigt begripliga.

5. Grammatiska särdrag

Tahitiska har en agglutinerande grammatik, vilket innebär att ord bildas genom att lägga till suffix och prefix till en rot. Språket har inget grammatiskt kön och substantiv böjs inte för kasus.

6. Ordförråd

Tahitiska har ett rikt ordförråd med många ord för naturfenomen, växter och djur. Språket har också lånat in ord från franska och engelska.

7. Litteratur och kultur

Tahitiska har en rik litterär tradition med muntliga berättelser, poesi och sånger. Språket används också i modern litteratur, film och musik.

8. Språkutveckling och hot

Tahitiska är ett levande språk som används i vardagen, men det hotas av franskans dominans. Det finns en del initiativ för att bevara och revitalisera språket.

9. Intressanta fakta

  • Tahitiska har inte ordet ”nej”. Istället används uttryck som ”inte än” eller ”kanske senare”.
  • Tahitiska har en speciell hälsningsfras för varje tid på dygnet.
  • Det finns en tahitisk version av Bibeln.

10. Att lära sig tahitiska

Tahitiska är ett fascinerande språk med en rik historia och kultur. Det finns resurser tillgängliga för att lära sig språket, både online och i klassrum.

error:
TOTAL
Search